Familjebil - El

Familjebil på el.

100 % eldrift ger dig en körupplevelse utöver det vanliga. Noll lokala avgasutsläpp, låga driftkostnader och en tystare bilfärd. Upptäck alla fördelar med en renodlad familjebil som går på el.

Familjebil på el för den stora familjen.

På jakt efter en stor elbil? EQV är bland världens första eldrivna minivan i premiumklass och passar den stora familjen som är på jakt efter en 7-sitsig familjebil på el med komfort och spännande design. EQV kan även fås med upp till 8 säten om ni är ännu fler som behöver åka.

Mercedes familjebil på el erbjuder ren körglädje utan lokala avgasutsläpp och är en perfekt familjebil för den aktiva familjen. Med sina laddningsbara batterier drivs den stora familjebilen framåt med enbart elektrisk motor.

Motorbromsa och ladda familjebilens batterierier samtidigt.

Vår familjebil på el, EQV, ingår i EQ-familjen som är Mercedes nya varumärke för e-mobilitet. EQ står för Electric Intelligence och omfattar ett helt system av smarta tjänster och produkter för elbilar.

Att köra en elbil gör att man får tänka llite annorlunda bakom ratten. När man kör Mercedes EQV kan du som förare styra hur mycket bromskraft som ska användas till att återladda batterierna. Bromskraften som uppstår vid motorbromsning genererar nämligen elektricitet. Släpp gasen för att motorbromsa och återvinn kraften till batteriladdning under körning. Ju kraftigare motorbromsning, desto mer kraft återvinns till den eldrivna familjebilens batterier. 

Regenereringen ställs enkelt in med hjälp av växlingspaddlarna vid ratten, vilket gör att du som förare nästan aldrig behöver använda bromspedalen. När du kör i auto-läge väljer EQV, Mercedes familjebil på el, själv rätt nivå utifrån data från bland annat vägmärken och bilens kameror.

 

EQV -  familjebilen som går på el

EQV, vår familjebil som går på el är full av överraskningar. Från spännande design och innovativ teknik till avslappnande komfort och framförallt riktigt smart eldrift. Lär dig mer om kraften i Mercedes-Benz EQ-modeller

Nyfiken på en familjebil som går på el från Mercedes-Benz?

Lär känna EQV, vår familjebil på el. Vi besvarar vanliga frågor om vår elektriska EQ-modell.

Hur laddas en familjebil på el från Mercedes-Benz?

Vår eldrivna minivan EQV kan laddas via väggmonterad laddbox hemma eller på allmän laddstation. Med den ultrakraftfulla laddstationen från till exempel IONITY, som har en effekt på upp till 350 kW, laddas elbilen på ca. 45 minuter. Även med en Mercedes-Benz väggmonterad laddbox kan du ladda flera gånger snabbare än via ett vanligt eluttag, med upp till 11 kW.

När kan jag köpa familjebilen på el från Mercedes-Benz?

Vår eldrivna minivan EQV säljs redan i Sverige och finns tillgänglig för provkörning. Kontakta din närmaste Mercedes-Benz agent!

Hur många sittplatser har den eldrivna familjebilen?

EQV är otroligt flexibel. Du har själv möjlighet att välja om din elbil ska ha 6, 7 eller 8 sittplatser. Vid behov kan du även flytta och vända på säten med hjälp av skenor.

Hur lång räckvidd har familjebilen på el?

Räckvidden för EQV är enligt WLTP 302 - 378 km och förbrukningen är ca 26,5 -32,0 kWh/100 km.

Hur lång tid tar det att ladda Mercedes EQV?

Vår familjebil på el EQV kan laddas till 80% på ca. 45 min med snabbladdning (DC-laddning) från till exempel IONITY.

Andra vanliga frågor om familjebilen på el.

Allt fler eldrivna familjebilar rullar in på den svenska marknaden. Vill du lära dig mer om familjebilar på el innan du väljer eldrift framför den traditionella bilen med förbränningsmotor? Låt oss besvara dina frågor om elbilar.

Vilka olika typer av familjebil på el finns det?

Det finns i dagsläget tre vanliga varianter av familjebilar som går på el på marknaden. 

  • Eldriven familjebil: En renodlad familjebil på el drivs bara med elmotor. Familjebilens batterier kan laddas via elnätet.
  • Hybridbil: En hybridbil har både elmotor och förbränningsmotor som kan ladda batterierna i bilen. Till skillnad från en elbil som bara har elmotor kan du inte ladda batterierna i en hybridbil via elnätet.
  • Laddhybridbil: En laddhybridbil har både elmotor och förbränningsmotor. Skillnaden mot hybridbilen är att batterierna är större och att de kan laddas via elnätet.

Hur ofta behöver jag ladda en familjebil på el?

Hur ofta du behöver ladda din familjebil på el beror på flera olika faktorer, däribland körmönster och batteriernas storlek. Dagens eldrivna familjebilar har oftast en lägsta räckvidd på 120 km per laddning. Exempelvis har Mercedes-Benz elbil EQV en räckvidd på 302 -378 km enligt WLTP normen. 

Kan jag ha familjebil på el om jag bor i lägenhet?

Många hyresvärdar och bostadsrättsföreningar installerar idag laddstationer och laddboxar intill parkeringen. Detta gör det möjligt för dig som bor i lägenhet att ladda familjebilen på el hemma. Kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening för att ta reda på hur möjligheterna för laddning av eldriven familjebil ser ut just för dig.

Vad kostar det att ladda en familjebil på el?

En familjebil som går på el är inte bara tyst och  okalt utsläppsfri, utan är även billig i drift. Kostnaden per mil är billigare än för traditionella bilar med förbränningsmotor. Exakt driftkostnad per mil beror dock på vilken eldriven familjebil du kör, körmönster samt elavtal.

Vad innebär det statliga bidraget för laddstationer?

Du kan få investeringsstöd för installation av laddstation både som privatperson, företag och bostadsrättsförening. 

Som privatperson kan du få bidrag på upp till hälften av den totala kostnaden för laddstationen som installerats i din fastighet. Installationen måste utföras innan du kan ansöka om bidraget hos Naturvårdsverket. Du kan max få 10 000 kr i bidrag per fastighet.

Kan jag få bidrag för köp av familjebil på el?

Miljöanpassade fordon med låga utsläpp, som eldriven familjebil, kan nyttja Bonus malus-systemet. Om du äger en familjebil som går på el med noll utsläpp kan du få en bonus.. Beräkna din preliminära bonus på Transportstyrelsen.se.