”Att lacka bilar är som att tatuera – fast lite större och lite mer”

”Att lacka bilar är som att tatuera – fast lite större och lite mer”

Linnea Rydörn i Haninge utanför Stockholm gick fordons- och transportprogrammet på Fredrika Bremer-gymnasiet. Hon fick Techstar-stipendiet för ”Fordonslackering” 2021 och tycker att hon haft mycket nytta av kunskaperna hon fick med sig från stipendieresorna och uppmanar fler tjejer att söka Techstar-stipendiet.

 

 - Vi var drygt 20 stipendiater i år, varav tre var tjejer. Jag tror att många tjejer kanske tänkt på att söka, men inte riktigt vågar när det väl är dags.

 

- Jag säger: Sök! Det är en upplevelse för livet.

 

Linnea är uppvuxen i Stockholm, i Haningetrakten och bilintresset har hon haft med sig sedan hon var riktigt liten.

 

- Bilintresset har alltid funnits där. Jag har nog fått det intresset från min pappa som alltid mekat och grejat jättemycket med bilar. Linneas intresse för billackering kom senare och började egentligen i ett helt annat intresse.

 

 - Jag ville egentligen bli tatuerare, men det var svårt att hitta utbildningsvägar för det

 

.- Då tänkte jag att billackering är ju nästan samma sak som tatuering, säger Linnea och  och tillägger skrattande:

 

- Fast lite större och mer! Efter första året på gymnasiet valde Linnea fordonslackering som inriktning och när det var dags att söka Techstar-stipendiet under tredje och sista året, så var det en lärare som skickade ut ett mail och uppmanade eleverna att söka. 

 

- Jag hoppades och trodde ändå lite på att jag skulle få stipendiet, men blev jätteglad när jag fick reda på att jag vunnit!

 

- För oss tre som fick lackerings-stipendiet gick första Techstar-resan till Göteborg, där vi fick en hel dags teori om fordonslackering och två dagars praktik där vi fick slipa, lackera, lära oss om hur man jobbar med olika färger och vi kunde ställa hur många frågor som helst och ändå få svar!

 

- Det var väldigt lärorikt.

 

Linnea berättar att resan till Mercedes-Benz i Tyskland tillsammans med alla stipendiater var fantastisk. 

 

- Vi fick verkligen veta hur allting går till, säger Linnea och fortsätter:

 

- Det bästa var att få åka in i fabriken och se hur allt tillverkades. Vi fick vara med och se från tillverkningen från rena plåtar till färdig bil. Linnea började jobba direkt efter gymnasiet och arbetar nu som skadetekniker på en märkesverkstad.

 

- Jag  trivs väldigt bra med det. Det blir motivlackering på fritiden – men jag hoppas kunna öppna eget i framtiden.

 

- Och ”tatuera” på bilar!