Vanliga frågor om eVito | El skåpbil från Mercedes-Benz

Vanliga frågor om eVito

Här hittar du svar på dina frågor om eVito.

Hitta din återförsäljare

Hur laddar jag min eVito?

Välj bland olika laddningsalternativ: Antingen en väggmonterad laddbox från Mercedes Benz utanför dörren, en laddlösning som vi tagit fram speciellt för dig eller offentliga stationer. Över natten blir eVito fulladdad och klar att använda. Om du har fler frågor om e-mobilitet kan du kontakta din Mercedes-Benz-partner.

Räcker eVito för mina dagliga rutter?

 

Med EQ Ready App kan du se om eVito klarar hela arbetsdagen på bara en laddning: Den kostnadsfria appen analyserar dina sträckor och ditt körsätt varje dag. Det ger en körprofil som visar om eVito är ett bra val för dig. Om du har fler frågor om e-mobilitet kan du kontakta din Mercedes-Benz-partner. Du hittar appen i AppStore eller Google Play butiken.

Har eVito samma lastutrymme som vanliga Vito?

Ja. eVito har samma stora lastutrymme som en vanlig Vito eftersom batterierna sitter i bilens underrede. Med en lastvolym på max 6,6 m3 och upp till 1 015 kg1 nyttolast har transportbilen rätt kapacitet för att klara kraven som ställs i jobbet. Om du har fler frågor om e-mobilitet kan du kontakta din Mercedes-Benz-partner.

1

Utrustningsversioner kan påverka lastkapaciteten genom att tjänstevikten ökar/minskar.

Hur kör jag min eVito så effektivt som möjligt?

3 olika körprogram och 4 regenereringssnivåer hjälper dig att köra effektivt. Med de båda funktionerna kan du optimera energiförbrukningen och därmed också räckvidden för din eVito. Fler svar på temat e-mobilitet får du hos din Mercedes-Benz-partner.

Hur ofta måste min eVito servas?

Årlig service är ett måste för att garantera att högvoltskomponenterna och andra fordonsdelar fungerar som de ska. Tack vare servicepaketet som ingår i köpet är denna service kostnadsfri för dig i 4 år. Om batterierna måste bytas tjänar du på ditt battericertifikat i 8 år eller upp till en mätarställning på 100 000 km. Om du har fler frågor om e-mobilitet kan du kontakta din Mercedes-Benz-partner.

 

Frågor och svar om eVito

Många är nyfikna och intresserade, men det finns också många frågor. Här har vi sammanställt svaren på några av de vanligaste.

 1. 1. Klarar jag mig på en räckvidd på upp till 14 mil?*

  14 mil1 per arbetsdag ger totalt 3 150 mil per år om man bara räknar med att köra på vanliga arbetsdagar. Det är mer än vad många transportbilar rullar idag. I synnerhet de som går i stadstrafik. Vår bedömning är att minst 75% av de Vito som körs idag inte går mer än 15 mil per arbetspass. Hur långt går din bil eller dina bilar på ett arbetspass idag?

 2. 2. Hur fungerar värmen när det är kallt?

  Värmen fungerar som en vanligt luft/luftvärmepump som du har hemma och den är fullt jämförbar med en vanlig diesel- eller bensinvärmare när det gäller kapacitet. Dessutom kan du förvärma bilen när den står på laddning vilket gör att du alltid kommer till en varm och skön bil.

 3. 3. Ändra frågan till "Kan jag ladda eVito överallt"?

  Du har flera olika laddningsalternativ. Det smidigaste sättet är att använda Mercedes-Benz väggmonterade laddbox eller en laddningslösning som vi tagit fram särskilt för ditt företag. Till detta kommer ett ökande antal allmänna laddningsstationer – på bensinstationer och rastplatser, på köpcenter och i parkeringshus. Kom förberedd för olika laddsituationer med det flexibla laddsystemet som erbjuder flera olika laddlösningar i ett praktiskt kit.

 4. 4. Vad händer när batteriet börjar ta slut, blir jag stående mitt i vägen?

  Nej, när batteriet börjar ta slut så larmar bilen först vid 15% kvar med att en varningslampa börjar blinka – när det är 10% kvar så minskar effekten på bilen och vid endast 5% kvar så kommer bilen kraftigt att minska effekten för att du skall kunna köra åt sidan och stanna kontrollerat.

 5. 5. Varför går det inte att få dragkrok?

  Dels kommer räckvidden att avsevärt förkortas och dels är inte batteriernas kylning dimensionerade för att klara full last och ett tungt släp bakom.

 6. 6. Varför kan jag inte ladda bilen i ett vanligt uttag hemma istället för att köpa laddbox?

  Du kan ladda bilen i vanligt uttag men det är inget vi rekommenderar och därför ingår inte den laddningskabeln i bilen. Laddningen drar 7,4 kW vilket motsvarar en konstant effekt av nästan 3 torktumlare och elsystemen är generellt inte gjorda för att klara denna belastning konstant i timmar. Med en laddbox försäkrar du dig om att laddningen sker på rätt sätt utan att överbelasta din installation.

 7. 7. Vad kostar det att ladda bilen?

  Det beror helt på vad du har för elavtal och vad du betalar per kWh till ditt elbolag men snittet idag ligger på ca 1,50kr per kWh inkl skatter och överföringsavgift.
  Offentliga laddstationer tar mellan 2-5kr per kWh. Total kostnad blir ca 50-160kr för en full laddning inkl moms.

 8. 8. Hur länge håller batterierna i en elbil.

  Den Europeiska undersökning som finns idag visar på en förslitning på ca 1,2% per år vilket gör att batteriet normalt håller hela bilens livslängd och lite till.
  Mercedes lämnar 8 år eller 10.000 mil garanti på batteriet.

 9. 9. Vad händer med batterierna när bilen skrotas?

  Mercedes-Benz och dess samarbetspartner arbetar med befintliga och nya sätt att avfallshantera batterier. Fokus ligger framför allt på återanvändning av enskilda komponenter och råmaterial. Olika kemiska och mekaniska processer gör det möjligt att separera använda battericellers enskilda delar. De kan därefter återanvändas i nya battericeller efter en kort rekonditionering. Högvoltsbatteriet i eVito hamnar t.ex. inte på soptippen utan blir en beståndsdel i framtida batterier. Alternativt kan värdefulla material, t.ex. sällsynta metaller, återvinnas ur kasserade batterier och återanvändas. Hållbara koncept, t.ex. användning som energilagringsenhet, är ett ytterligare alternativ för begagnade fordonsbatterier.

 10. 10. Vad påverkar räckvidden?

  Körstil, yttertemperatur, användning av värme/kyla, topografi och återgenerering.

 11. 11. Vad är de olika körlägena?

  C=Full effekt på motor, AC och Värme ger full effekt – kortast räckvidd
  E= Reducerad effekt på motor, AC och värme ger begränsad räckvidd.
  E+=AC och Värme helt frånkopplad och reducerad effekt på motorn, detta ger absolut längs räckvidd.

 12. 12. Varför finns det 4 olika lägen med återgenerering via rattpaddlarna?

  Beroende på hur tung last du har i bilen så kan du också välja hur tungt elmotorn skall ge laddning åter till batteriet. Alltså hur mycket du ska motorbromsa.
  Att köra elbil handlar om att kunna frirulla så långt som möjligt. Att ge full återgenerering på en tom bil kan göra att den bromsar in så pass mycket att du kommer behöva öka farten och förlora mer effekt än vad du återladdade. Av denna anledning har eVito 4 olika lägen för att du skall kunna optimera din körning.

 13. 13. Finns det några bidrag eller liknande om jag väljer en eVito?

  eVito klassificeras som miljöbil enligt Bonus/Malus. Det betyder att den kan vara berättigad till en bonus på upp till 70.000 kr.
  Reglerna för bonus varierar beroende på om bilen köps av företag eller privatperson.
  Läs mer på Transportstyrelsens hemsida här >>

 14. 14. Vad är fordonsskatten på eVito?

  eVito har en årsskatt på 360 kronor.

 15. 15. Hur ofta måste min eldrivna transportbil på service?

  Årlig service är ett måste för att garantera att högvoltskomponenterna och andra fordonsdelar fungerar som de ska. Tack vare servicepaketet som ingår vid köp är det kostnadsfritt i fyra år. Om batterierna måste bytas tjänar du på ditt battericertifikat i åtta år eller upp till en mätarställning på 100 000 km. Om du har fler frågor om service av elbilar kan du kontakta din Mercedes-Benz-partner.

 16. 16. Är en eldriven transportbil från Mercedes-Benz lämpad för mina rutter?

  Med eEQ Ready App kan du bättre planera övergången till e-mobilitet. Du kan exempelvis se om en eldriven Mercedes-Benz klarar hela arbetsdagen på bara en laddning: Den kostnadsfria appen analyserar dina sträckor och ditt körsätt varje dag. Det ger en körprofil som visar om en eldriven transportbil är ett bra val för dig. Om du har fler frågor om övergång till elmobilitet kan du kontakta din Mercedes-Benz partner.

1

Räckvidd enligt WLTP: blandad körning i km: 123-143. Räckvidd stadstrafik i km: 144,8-180,3, vid svensk standard. Räckvidden påverkas av bl.a. topografi, körstil, väder, last.

Lorem Ipsum