eSprinter el-skåpbil | Mercedes-Benz Transportbilar

eSprinter - Vår nya eldrivna skåpbil med 25 år på nacken.

Från 651 250 kr exkl. moms*

Bygg din eSprinter
*eSprinter skåp 312 standard 41kWh batterikapacitet.

Upp till 15 mil1 utan avgaser eller buller. Snabbladdning på 30 minuter.

eSprinter är vår stora eldrivna skåpbil för dig som vill ställa om till eldrivna transporter. Med räckvidd på upp till 15 mil och snabbladdning på 30 minuter är den perfekt för stadstrafik och fasta slingor.

Men trots att detta är en helt ny bil så är den en äkta Sprinter med samma mått och funktioner som sina syskon. Det som skiljer är drivlinan. Framhjulsdrivna eSprinter har en elmotor på 85 kW (116 hk). eSprinter säljs i standardlängd (A2) med högt tak och en lastvolym på 11 m³. Tack vare att batterierna ligger under golvet får du samma lastvolym som i Sprinter med förbränningsmotor.

Maxlasten är upp till ca: 950 kg med standardbatteri på 41 kWh. Väljer du det större batteriet på  55 kWh så är maxlasten istället ca: 795 kg.

1

Räckvidden har fastställts utifrån förordning 2017/1151/EU. Räckvidden beror på bilens konfiguration, särskilt på valet av maxhastighetsspärr.

Den faktiska räckvidden är därför beroende av det individuella körsättet, väg- och trafikförutsättningar, yttertemperatur, användning av klimatanläggning/värmesystem osv. och kan eventuellt avvika.

Så här fungerar Mercedes-Benz eSprinter

Allt det viktigaste om din eSprinter - på drygt 2 minuter. Laddning, körning, funktioner.

Höjdpunkter.

 1. Koncept
 2. Flexibilitet
 3. Drivning
 4. Pålitlighet
Mer än bara en elbil.

Om du funderar på att ställa om till att köra på el, kommer du snabbt att märka att det handlar om så mycket mer än bara elmotor och batterier.  Därför har vi utvecklat vårt eVan-ekosystem med laddboxar, serviceavtal och smarta uppkopplade tjänster.

 

Max räckvidd eller max last – du väljer.

Du kan optimera din eSprinter helt efter dina egna behov. Väljer du standardbatteriet på 41 kWh får du en räckvidd på ca 11 mil och en maxlast på ca 950 kg. Väljer du det större batteripaketet på 55 kWh ökar räckvidden till ca 15 mil och maxlasten blir då ca 795 kg. Givetvis kan din eSprinter byggas om så att den passar just dina uppdrag.
Du kan även utrusta din eSprinter med DC-laddning (CCS-kontakt) på upp till 80 kW, vilket gör att du kan ladda det extrastora batteriet fullt på ca 30 minuter (25 minuter med standardbatteri). Det gör det lätt att klara flera eldrivna skift varje dag.

Scchhh. Vi kör…

Att köra en transportbil med elmotor är en speciell känsla. Känslan av tystnad i eSprinter är nästan överväldigande. Motorn har fullt vridmoment redan från första varvet och kör du med grön el så har du inga CO2 utsläpp alls. Du smyger fram på gatorna. Utan att störa.
Att du får lägre servicekostnader och slipper tanka är extra plus.

En helt ny modell – med 25 år på nacken.

Varje Sprinter har 25 års erfarenhet bakom sig och eSprinter är inget undantag. Men även om eldriften är ny för en transportbil så bygger den på komponenter som har använts i flera år på våra personbilar. Och som är en del i Daimlers elbilssatsning på mer än 100 miljarder kronor.

Liksom alla andra Mercedes-Benz transportbilar har eSprinter genomgått omfattande vintertester Sverige i ner till -30 graders kyla.

Ladda på under en halvtimme1

eSprinters laddkontakt är av så kallad CCS-typ. Det betyder att du kan ladda både med växelström (AC) från en vanlig laddstolpe med upp till 7,4 kW och likström (DC) med upp till 80 kW.

eSprinter är utrustad med 80 kW DC-laddning vilket gör att du kan ladda fullt på ca. 30 minuter vid en snabbladdningsstation. Har du det mindre standardbatteriet på 41 kWh så går det på bara 25 minuter. 1

Bäst förberedd på olika laddsituationer är du med det flexibla laddsystemet som erbjuder flera olika laddlösningar i ett praktiskt kit.

1

Hur lång tid det tar att ladda beror på vilken typ av laddstation du använder.

Föredömlig säkerhet även med eldrift.

Väl skyddat högvoltssystem.

Mercedes-Benz eldrivna transportbilar klarar samma krocktester som motsvarande bilar med förbränningsmotor. Alla högvoltskomponenter och batterier sitter skyddade i ramen med en extra skyddsplatta som skyddar batterisystemet från skador underifrån. Alla högvoltsledningar är mycket välisolerade.

Om krocksensorerna registrerar en olycka görs bilen omedelbart spänningsfri per automatik.

El är framtiden: Upptäck Mercedes-Benz elektriska värld.

Dags att gå över till eldrift?

Elektrifiera din verksamhet. Vi har verktygen.

Laddlösningar

Mercedes-Benz laddlösningar för din eldrivna skåpbil

Räcker räckvidden?

Testa direkt! Gör virtuella provkörningar i din nuvarande bil  med Mercedes-Benz Electric Ready App.

Vanliga frågor om elbilar.

Funderingarna är många kring eldrift. Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna.

Kontakta din närmaste återförsäljare.
 1. (16)
 2. Laddning (3)
 3. Användning (8)
 4. Service och köp (5)
 1. Hur laddar jag min eSprinter?

  Du har flera olika laddningsalternativ. Det smidigaste sättet är att använda en väggmonterad laddbox på ditt företag. Du kan dessutom ladda på mängder av publika laddstationer. Både vanliga med växelström (AC) och snabbladdare med likström (DC). Som standard har eSprinter DC laddning med en kapacitet på 20 kW. Väljer du standard 80 kW laddeffekt DC så kan du ladda din eSprinter från 10 till 80 % på bara cirka 20 minuter!

  Kom förberedd för olika laddsituationer med det flexibla laddsystemet som erbjuder flera olika laddlösningar i ett praktiskt kit.

 2. Vad är det för skillnad mellan AC- och DC-laddning?

  Batteriet laddas alltid med likström (DC) som finns tillgänglig direkt på DC-snabbladdningsstationerna. Tack vare den höga laddeffekten kan man därför snabbt ladda upp räckvidden. Vid växelströmsladdning på väggboxar eller i ett vanligt eluttag skickas växelström (AC) till fordonet. Växelströmmen omvandlas till likström i fordonet med hjälp av en AC-laddare och matas först därefter till batteriet. Med det flexibla laddsystemet är båda alternativ möjliga eftersom det finns passande faskontakter för flera olika laddsituationer.

 3. Ingår en laddkabel vid köp?

  Det ingår en 5 meters laddkabel, typ 2 (3x20A), Mode 3 vid leverans av din eldrivna transportbil från Mercedes-Benz. 

  Om man önskar kan man beställa 4 laddkablar med en typ-2-laddkabelskontakt från fabrik. Du kan välja mellan 4, 5 och 8 m längd samt mellan 1- och 2-fasig laddning. Om du har fler frågor om laddkablar kan du kontakta din Mercedes-Benz-partner.

 4. Passar eSprinter eller Vito för min körning?

  Du kan själv testa och se om eSprinter eller eVito passar din körning med Mercedes-Benz Electric Ready App. Appen är gratis och analyserar dina sträckor och ditt körsätt varje dag medan du kör din vanliga bil. Därefter kan du jämföra och se hur en eldriven transportbil från Mercedes-Benz skulle passa just dig.  Prata med din Mercedes-Benz återförsäljare om du vill veta mer om att gå över till eldrift.

 5. Hur kör jag min eSprinter så effektivt som möjligt?

  Tre olika körprogram och fyra regenerationsnivåer hjälper dig att köra effektivt. Med de båda funktionerna kan du optimera energiförbrukningen och därmed också räckvidden.

 6. Kan min eSprinter lasta lika mycket som en vanlig Sprinter?

  eSprinter har samma stora lastutrymme (11 m3) som en Sprinter med förbränningsmotor eftersom batterierna sitterunder golvet. Med standardbatteri på 41 kWh blir maxlasten 950 kg, och med det större batteriet på 55 kWh blir den 795 kg. Å andra sidan blir räckviddden längre.

 7. Vad är regenerationsnivåer?

  Genom bromsregenerering eller ”bromskraftåtervinning”  återvinns energi när bilen saktar in. Man kan säga att bilen motorbromsar med hög effekt istället för att du använder de vanliga bromsarna lika mycket. Resultatet är att energin laddar batteriet istället för att omvandlas till värme i bromsarna. Varje gång bilen saktar ner får ditt batteri lite ny laddning. Du kan ställa in hur kraftig regenereringen blir i fyra steg med hjälp av växelpaddlarna: D++ (0 m/s²), D+ (-0,5 m/s²), D (-1,0 m/s²), D- (-1,5 m/s²).

 8. Hur fort kan jag köra med min eSprinter?

  Du kan ställa in maxfarten efter vilken typ av körning din bil mest har. Som standard är maxfarten satt till 80 km/tim men du kan få den ändrad till 100 eller 120 km/tim.  Observera att högre hastigheter vanligtvis minskar räckvidden.

 9. Vilka batterikapaciteter kan jag beställa?

  Som standard har din eSprinter ett batteri på 41 kWh (35 kWh kan användas för drift) men det går också att beställa den med extra stort batteri på 55 kWh (47 kWh kan användas för drift). Då ökar räckvidden men maxlasten minskar med ca 140 kg.

 10. Vilken räckvidd har eSprinter?

  Med standardbatteri är räckvidden ca 11,5 mil och med extra stort batteri ca 15 mil. Den faktiska räckvidden är dessutom beroende av det individuella körsättet, väg- och trafikförutsättningar, yttertemperatur, användning av klimatanläggning, värmesystem och andra elektriska förbrukare. Displayen visar hela tiden hur mycket du har kvar. Tack vare DC-laddare kan du snabbt ladda för mer räckvidd under till exempel lunchrasten.

 11. Med vilken laddkontakt kan jag ladda min eSprinter?

  Tack vare Combined Charging System (CCS) är det flexibelt att ladda eSprinter vid laddningsstationer och laddboxar: Den laddar både med max. 7,4 kW och växelström (AC) och med max. 20 kW och likström (DC). Med tillval kan du till och med ladda med en effekt på max. 80 kW vid DC-snabbladdningsstationer. För att komma väl förberedd till olika laddsituationer erbjuder det flexibla laddsystemet flera olika faskontakter och en maximal laddeffekt på 22 kW.

 12. Hur ofta måste eSprinter in på service?

  Service krävs en gång om året och är kostnadsfritt i fyra år. Om du får något problem som gör att  bilens batterier måste bytas så omfattas det av battericertifikatet som gäller i åtta år eller upp till 16.000 mil.

 13. Vad är mest lönsamt för mig: en eldriven transportbil eller en med förbränningsmotor?

  Beroende på dina körningar, ditt elpris och Bonus-malus är det många olika variabler att ta hänsyn till när du kör en totalkalkyl (TCO). Kontakta din Mercedes-Benz återförsäljare så kan han hjälpa dig göra en kalkyl.

 14. Måste batteriet köpas eller leasas separat?

  Batteriet ingår redan i inköpspriset. Det tillkommer alltså inga extra kostnader för att hyra ett batteri. Battericertifikatet skyddar dig ekonomiskt vid ett batteribyte om ditt batteris kapacitet skulle avta kraftigt. Det gäller i upp till 8 år efter den första registreringen resp. upp till 160 000 km körsträcka. Om du har fler frågor om batterier och battericertifikat kan du kontakta din Mercedes-Benz-partner.

 15. Vad har Mercedes-Benz för uppkopplingsutbud för eldrivna transportbilar?

  Många av de otaliga Mercedes me connect-tjänsterna är även tillgängliga för eldrivna transportbilar. ”Remote- och navigeringstjänster” finns exklusivt för eldrivna bilar. Med dem laddas bilen bekvämt och förklimatiseras och både laddningsstopp och laddningstider planeras in under körningen. Om du har fler frågor om Mercedes me connect kan du kontakta din Mercedes-Benz-partner.

 16. Vad har jag för garanti på batteriet?

  Om ditt batteris kapacitet skulle avta kraftigt under de första 8 åren resp. under de första 16.000 milen efter den första registreringen skyddas du av battericertifikatet som ingår i köpet. Vi står då för kostnaderna för batteribytet.

[*] För mer information om officiell bränsleförbrukning och officiella specifika CO₂-utsläpp hos nya personbilar hänvisar vi till Konsumentverkets webbtjänst www.bilsvar.se.