Köpa skåpbil - det här ska du tänka på! | Mercedes-Benz

Köpa skåpbil - det här ska du tänka på!

Planerar du att köpa skåpbil? Vi på Mercedes-Benz har lång erfarenhet inom transportbilar och våra experter har samlat på sig många frågor från våra kunder som dyker upp inför ett köp av skåpbil. Här guidar vi dig igenom några saker du som köpare behöver tänka på när du letar efter rätt skåpbil för just din verksamhet.

Räkna på din månadsskostnad

Vad ska du transportera?

Den första viktiga frågan handlar om vad du ska transportera. Det påverkar nämligen i allra högsta grad vilken skåpbil som passar dig. Transporterar du till exempel tungt gods ställer det andra krav på skåpbilen än om du ska frakta livsmedel. Din framtida skåpbil behöver dessutom ha förutsättningarna att kunna möta specifika regler och säkerhetskrav som finns kopplat till transporter i din bransch.

Hur stor behöver skåpbilen vara?

Du behöver också fundera på hur stor skåpbilen behöver vara sett till både platser och lastutrymme.

Det finns relativt små skåpbilar utvändigt som ändå har maximerat det invändiga utrymmet så att du får plats med mycket last. Ett exempel är Mercedes-Benz Citan som är en smidig liten skåpbil med stort lastutrymme.

Ska du däremot använda skåpbilen till persontransport kommer du naturligtvis vilja maximera antalet sittplatser. Då passar mellanstora skåpbilen Mercedes-Benz Vito som rymmer upp till nio personer bra.

En stor skåpbil passar dig som behöver lasta mycket. Den stora skåpbilen Mercedes-Benz Sprinter erbjuder tre takhöjder och fyra olika karosslängder där den extralånga varianten klarar upp till hela 17 m³ lastvolym.

Om du behöver en stor, mellanstor eller liten skåpbil beror alltså på vad du tänker använda den till. Om du vill ha hjälp att välja är du välkommen att kontakta din närmaste återförsäljare så hjälper de dig att hitta rätt.     

Vilken miljö ska du köra i?

Miljön spelar också in när du ska köpa skåpbil. Planerar du att mestadels köra kortare sträckor i stadsmiljö kan det vara fördelaktigt att välja en liten skåpbil som smidigt kan köras på trängre gator.

Det kan också vara ett ypperligt tillfälle att välja en elskåpbil före en skåpbil med fossilt drivmedel.

Ska du köra längre transportsträckor, som till stor del sker på landsväg, är det kanske läge att investera i en större skåpbilsmodell än om du ska använda den i centrala stan.

Behöver skåpbilen ha några extra tillval?

Det är viktigt att du väljer en skåpbil som gör ditt eller dina medarbetares arbete så enkelt som möjligt. Eftersom alla yrken har olika förutsättningar kommer din skåpbil vara i behov av olika redskap och finesser som underlättar arbetsdagen.

Kör era anställda längre sträckor kan det till exempel vara bra att ha ett körsäkerhetssystem med funktioner som sidvindsassistent och trötthetsassistent. Fraktar ni mycket gods som ska lastas in och ur kan en bakgavellyft vara att föredra för att undvika arbetsskador.

Då kan det även finnas en poäng i att installera lastsäkringsskenor och hyllplan så godset hålls säkert på plats.

Köpa skåpbil genom Mercedes-Benz

Funderar du på att köpa skåpbil? Och i så fall, vilken är den bästa skåpbilen för din verksamhet? Oavsett som du är ute efter en liten eller stor skåpbil hittar du den hos Mercedes-Benz.

När du köper skåpbil hos oss hjälper vid dig att skräddarsy den såväl invändigt som utvändigt så att du får den bästa skåpbilen för dina behov. Våra återförsäljare har en nära dialog med fabriken och hjälper dig gärna ta hand om eventuella ombyggnationer så att du får den precis som du vill.

Om du ännu inte bestämt dig för om du ska köpa skåpbil eller har frågor finns våra återförsäljare alltid till hands för konsultation och rådgivning. De hjälper dig gärna att hitta den bästa skåpbilen för ditt företag.