Mercedes-Benz Vitos födelsefabrik: den dolda mästaren från Baskien.

I 65 år har transportbilar producerats på fabriken i Vitoria. Hemligheten till framgången: Flexibiliteten hos Mercedes-Benz fabrik i Baskien.

Transportbilens huvudstad.

Transportbilens historia är starkt förknippad med namnet Vitoria. Redan för 65 år sedan lades grunden för en serie framgångshistorier i den baskiska huvudstaden. Den spanska fabriken var först tänkt att bli ett dotterbolag till Mercedes-Benz men visade snabbt att den hade stor potential. I Vitoria etableras under årens lopp en fabrik som gör transportbilar ”made in Europe” verklighet – och från 1986 officiellt med stjärnan på motorhuven. Men även lokalt blir fabriken allt mer viktig. Fabrikens andel av Baskiens bruttonationalprodukt är idag nästan 5 procent och med 5 000 anställda är den en av de största och viktigaste arbetsgivarna i regionen.

Från Europa, för Europa.

Då som nu tillverkas bara transportbilar i Vitoria. 1996 återspeglas detta även i namnet: MB 100 blir Vito. Samtidigt etableras en släkting till Vito inom personbilssegmentet – först Viano och sedan V-Klass. Även utförandena som Marco Polo och eVito kommer härifrån. Från Europa, för Europa: Den här lärosatsen gör Vitoria till ett ledande exempel på globala industrialiseringsprojekt från Mercedes-Benz Transportbilar. I form av teknisk support exporterar fabriken sina kunskaper till produktionsplatser i Argentina, Kina och USA.

Spansk flexibilitet.

Vitoria är framför allt en förbild när det gäller flexibilitet. Direkt intill varandra på en 600 000 kvadratmeter stor yta finns kontorsbyggnader, slutmontering, karosserilager, råkarosseri, lackering och e-parkeringsplatser. Det som sticker ut är den enormt höga graden av automatisering på 97 procent (råkarosseri) och den starkt utpräglade variansen inom produktionen: Fabriken tillverkar allt från prisvärda skåpbilar till premiumtransportbilar på en och samma produktionslinje. För att upprätthålla den här standarden har redan 190 miljoner euro investerats i den nya produktgenerationen plus 86 miljoner euro i elbilar. 

 

Mercedes-Benz i Baskien.

Sedan 1986 heter fabriken i Vitoria officiellt Mercedes-Benz.    

Making of the Vito – från den första gnistan till en färdig transportbil.

En värld utan Vito på vägarna är inte längre tänkbar. Vi tittar in bakom kulisserna och visar de viktigaste stationerna vid fordonsproduktionen: gjuteri, råkarosseri, lackering, montering och finishing. En perfekt avstämd ensemble för att få ut den omtyckta allroundbilen på vägarna.  

Mot framtiden utan kompromisser.

Kaross-, motor- och utrustningsvarianterna som tillverkas i Vitoria, ger en mängd möjligheter och är en stor utmaning för både personal och logistik. Fler än 600 fordon tillverkas per dag i två skift. Fabriken går in i det nya årtiondet med ännu högre krav på sig själv. Det interna nätverket av mekanismer och arbetsmoment i produktionen ska förbättras. Den här typen av konnektivitet är även tänkt för fordonen som fabriken producerar. Tillverkningen av eVito i Vitoria är det första steget mot Mercedes-Benz Transportbilars hållbara och helt elektriska framtid. 

En ny färg.

Även lackeringen är en del av produktionsprocessen. 

 

Up to date.

Den spanska fabriken är en innovationsledare och här finns all ny teknik.    

Sedan 1996 produceras Vito i Vitoria.  

Fabriken är en av de största arbetsgivarna i Baskien.

Helautomatiskt.

Med så kallad RFID-teknik identifieras och lokaliseras delar automatiskt och beröringsfritt med trådlös teknik. 

Foton:

Oliver Roggenbuck

Lorem Ipsum