Journeyman – ett nystartat företag skickar hantverkare utomlands.

Företaget Journeyman i Berlin är en så kallad aupairförmedling för unga hantverkare som vill prova på att jobba utomlands.

Igår i Tyskland, idag i Kanada.

Varm luft blåser i ansiktet på Jan Wienold medan han svetsar bitumen med en gasbrännare. Den utbildade takläggaren har en av det vackraste utsikterna man kan önska när man jobbar: Vancouvers skyline. För några månader sedan befann han sig i Tyskland och jobbade som vanligt. Inte i sin vildaste fantasi hade han trott att han skulle jobba på taken i Vancouver i sex månader. Det nystartade företaget Journeyman i Berlin gjorde det möjligt. Under ledning av Samuel Wurster hjälper de hantverkare få internationella kontakter så att de kan arbeta utomlands en längre tid.

Ett utbytesår för hantverkare.

Under sina studier hjälpte Samuel sin farfar med att jobba i hans stenbrott. Han var även underofficer hos schweiziska militären och många av hans kollegor hade en hantverkarbakgrund. ”Som hantverkare har man en bra utbildning och på grund av bristen på arbetare tjänar man bra”, återger han. ”Men när man är 20–25 år gammal och ser på Facebook och Instagram hur studenter ur den egna bekantskapskretsen tillbringar ett utbytesår på världens vackraste platser, vill man själv prova något sådant.” Idén om att göra det möjligt även för hantverkare att tillbringa flera månader utomlands begeistrade Samuel som började göra efterforskningar. Han kom fram till att det är brist på utbildade hantverkare även i engelsktalande länder. Konceptet för hans företag var fött.

Högt upp.

 

 

Vito följer med takläggaren på jobbet.

Arbeta som hantverkare utomlands – Journeyman i Berlin gör det möjligt.

Samla arbetserfarenhet utomlands? För hantverkare var det allt annat än enkelt. Samuel Wurster har ändrat på det: Hans företag Journeyman i Berlin skapar ett nätverk av hantverkare i alla branscher och företag i hela världen. Till alla takläggare, elektriker och snickare: Vart vill ni åka? USA, Down Under, Nya Zeeland eller kanske Kanada? Ut på äventyr!

Visum, skatt och försäkring – Journeyman vet besked.

Journeyman fungerar via en onlineplattform som hantverkare som Jan kan registrera sig på, för att arbeta utomlands mellan sex och 18 månader. För närvarande består utbudet av USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Samuels team förmedlar bara inte ett passande jobb hos ett partnerföretag utan bistår även med till exempel sjukförsäkring utomlands, visum, skattenummer och logi för den första tiden. Företaget vill hjälpa unga hantverkare, som normalt åker utomlands en längre tid för första gången. Trots att man ser fram emot äventyret kan man känna sig ganska osäker på hur det ska fungera.

Ett internationellt nätverk för hantverkare.

Journeyman är mer än en arbetsförmedling eller reseorganisation, förklarar Samuel. Minst lika intressant som att förmedla jobb är det internationella nätverket: ”På lång sikt kan Journeyman växa till ett nätverk för hantverkare i hela världen. Som LinkedIn för hantverkare kan man säga.” Journeyman-deltagare kan förbli en del av community och dela med sig av sina erfarenheter. Förutom yrken med hög efterfrågan utomlands som snickare och takläggare, vill företagsgrundaren även utöka erbjudandet för andra hantverksgrupper. Men det är inte nog: Att ta emot hantverkare från andra länder i framtiden är möjligt med det här konceptet.

Uppdraget:

 Att göra det som är självklart för andra yrkesgrupper möjligt för unga hantverkare.

Ett kulturellt nätverk.

 

Samuel har som mål att förbinda hantverkare i hela världen med varandra. 

Samla erfarenheter.

Att arbeta utomlands innebär även att man lär sig nya metoder och ny teknik. 

På andra vägar.

Med Journeyman kan hantverkare från olika branscher utforska världen.

Foton: 

Damaris Riedinger och Alexandra Kurek

Fler länkar: 

Journeyman - https://journeyman.io@Facebook, @Instagram

Ombyggnaderna har utförts av oberoende påbyggare. Leverantörer och ombyggnader har inte kontrollerats av Mercedes-Benz. Bilderna utgör ingen bedömning av leverantören och/eller ombyggnaderna från Mercedes-Benz sida.

Lorem Ipsum