Tradition möter passion: på väg med en mobil hovslagare från Gironde.

Lyckan på jorden för Wolfgang Albert finns under hästarnas hovar: I det vackra Gironde arbetar han som hovslagare, ett yrke som har många hundra år bakom sig.    

Hovslagare: ett särskilt hantverk.

Det är tidigt på morgonen i sydvästra Frankrike. I en liten by på landet i Bordeaux skiner de första solstrålarna genom trädens grönska. Här bor Wolfgang Albert. Han är redan på benen – han har en lång dag framför sig. Koncentrerat lastar han in hammare, spik, filar, tänger och till sist ett svart skinnförkläde i bagageutrymmet på sin Mercedes-Benz Vito. 46-åringen fann sitt kall i ett traditionsrikt hantverk: Han är hovslagare. ”Det som är bra med mitt jobb är att jag hela tiden är ute”, säger han och ler nöjt. Wolfgang gör sig redo att ge sig av till en kunds gård. Strax därefter slingar sig hans Vito genom det idylliska landskapet i Gironde. 

Från hästälskare till hovslagare.    

Hur kommer man egentligen på att man vill bli hovslagare? Wolfgang ville aldrig göra något annat än att jobba med hästar. Hans hjärta har alltid slagit för dessa nobla fyrbenta djur: När han var ung tillbringade han varje ledig minut på ridskolan och deltog även i tävlingar. När han var 16 påbörjade han sin utbildning till hovslagare. Sedan gjorde han sin militärtjänst på en hästgård och efter det kunde han göra det han hela tiden hade strävat efter: Han startade eget som hovslagare. Wolfgang har utövad det här yrket i 25 år nu med mycket empati och fingerkänsla. Han har gåvan att kunna läsa hästarnas kroppsspråk och beteende. ”När man arbetar med hästar måste man vara passionerad”, säger "mannen som kan tala med hästar”.

Skräddarsydda skor för hovdjur.

När han kommit fram till gården släntrar han förbi flera hästboxar. Hans kunder består av ca 200 hovdjur som han besöker regelbundet. Hästskorna måste bytas var sjätte till åttonde vecka. ”Hästskorna är som skor för hästarna och skyddar hovarna mot skador”, förklarar han och fortsätter: ”Hovslagaren måste se till att djuret trivs med sina skor så att det kan utöva sin sport och träna.”

Hästarna är av naturen inte vana att ha skor utan det är något som de måste vänja sig vid. Alla hovslagare har någon gång blivit sparkade eller trampade av en häst. Vad är hemligheten med att hantera djuren? ”När man är avslappnad och lugn, klappar dem och ger dem en morot här och där, hjälper det att skapa en avslappnad atmosfär”, svarar han och ler. Hästarna märker när man är nervös eller spänd. 

En oersättlig passion.

”Maskiner kommer aldrig att kunna ersätta människan i det här yrket.”    

Tidlös hantverkskonst istället för gammalt järn.

”När jag hade skott min första häst var jag väldigt stolt – även om resultatet inte var helt perfekt”, säger Wolfgang när han tänker tillbaka. Utbildningen präglade honom mycket: Han praktiserade hos en gammal hovslagare som utövade yrket på traditionellt sätt. Tradition är något som är mycket viktigt för det här hantverket som är 2 000 år gammalt. Tekniken att sko hästar har inte förändrats mycket på flera hundra år. Hans lärare lärde honom mycket om hantverket – till exempel att inställningen till djuren är mycket viktig. Nu vidarebefordrar Wolfgang sina kunskaper till den yngre generationen genom att han regelbundet utbildar nya hovslagare. På så sätt bevaras traditionen med det alltmer sällsynta hantverkaryrket. 

Skräddarsydda hästskor i 6 steg:

    1.    Att observera hästen när den går och kontrollera balansen ger hovslagaren mycket information hur skorna måste se ut.
    2.    Förbered hoven: Den gamla skon måste tas bort. Även det gamla hornet, som växt sedan hästen skoddes förra gången, tas bort och hoven filas. 
    3.    Den nya hästskon värms upp i ugnen och formas på städet. Ju hetare desto lättare är en att bearbeta.
    4.    Sedan kyls hästskon. En tråd kan läggas till för att förhindra att hästen tappar skon.
    5.    Spika fast: Sedan fäst skon med spik på hoven. Spikarnas ändar klipps av med en tång för att ge en jämn avslutning.
    6.    Till sist kontrollerar hovslagaren att hästskon sitter korrekt eller om den måste korrigeras genom att betrakta hästen. 

Alltid redo: den mobila verkstaden i Vito. 

Tidigare kom hästarna till hovslagaren men idag är det tvärt om: Wolfgangs arbetsområde omfattar ca 200 km. Därför kör fransmannen mycket i sin Mercedes-Benz Vito som han har anpassat till en mobil verkstad. Vito är som en verkstad på fyra hjul för hovslagaren – han har alla verktyg som han behöver för sitt hantverk lätt till hands. ”Inuti är allt anordnat så att jag kan arbeta i närheten av bilen och inte måste plocka ut verktygen”, förklarar Wolfgang medan han skor en häst. Då och då viskar han lugnande ord i hästens öra. Varje handgrepp sitter – att sko en häst liknar en väl inlärd koreografi. Precis som Wolfgangs dagliga rutin. Varje morgon förbereder han bilen för nästa jobb: ”Jag plockar ut de avtagna hästskorna från dagen innan, lägger in ett förråd av nya hästskor och slipar mina verktyg, innan jag ger mig av till jobbet.”

En trogen följeslagare.

Wolfgang kan alltid lita på sin Vito. 

 

Ett särskilt förhållande.

Djurvän helt igenom: en man som kan tala med hästar i sitt rätta element.

Noggrannhet är viktigast.

Innan en hov kan kläs med en ny sko måste först den gamla hästskon tas bort. 

Fler länkar:

Foton: Nadine Laux

Ombyggnaderna har utförts av oberoende påbyggare. Leverantörer och ombyggnader har inte kontrollerats av Mercedes-Benz. Bilderna utgör ingen bedömning av leverantören och/eller ombyggnaderna från Mercedes-Benz sida.

Lorem Ipsum