Biodlarkonsten: Falk och hans bin.

Falk Meyer har varit en passionerad biodlare sedan han var tolv år gammal. Med sin Mercedes-Benz Vito transporterar han nya ramar till sina bisamhällen för att fylla på kuporna.

Ett hjärta som slår för honungsbin.

En vit Vito svänger in på en skogsbevuxen egendom. Mellan träden står mer än ett dussin bikupor i små grupper bredvid varandra. Falk Meyer kliver ur och hämtar plåthinkar, kupknivar, borstar och en skyddsjacka med slöja ur Vito. Medan bina surrar trivsamt tar Falk på sig sina skyddskläder och hämtar sin rökpust för att få bina att lugna sig med röken. Det är mycket aktivitet kring kuporna: Bina flyger surrande mellan kuporna och blommorna. De flitiga insekterna landar på det så kallade flusterbrädet fullastade med gult pollen och letar sig in i kupans inre. Falk drar försiktigt upp en vaxkaka, full med bin, från bikupan och betraktar den noga. Den passionerade biodlaren vet varför hans hjärta alltid har slagit för honungsbin.

Falks bästa tips för att hjälpa bin.

1.    Undvik kortklippta gräsmattor: Bin livnär sig på nektar och pollen. I kortklippta gräsmattor finns varken näring eller nästplatser.
2.    Så vildblommor: Med (inhemska) vildblommor kan du skapa en riktig äng i trädgården eller i blomlådorna på balkongen, som fungerar som en näringskälla för bina.
3.    Köp ett bihotell till trädgården eller balkongen eller bygg ett själv: Det gynnar även de vilda bin som precis som honungsbina är hotade.
4.    Köp honung lokalt: På så sätt stöder du lokala biodlare och artrikedom i naturen.
5.    Bli (hobby-)biodlare själv: En nybörjarkurs hos biodlarföreningen och en erfaren biodlare att be om råd är A och O för att lära sig de teoretiska grunderna och för att ha en kunnig expert vid sin sida när det gäller.

Biodlarkonsten med hjälp av Vito 4x4.

Inga bin, ingen pollinering, inga växter: Bin är viktiga för ett intakt ekosystem. Falk Meyer har ägnat sin fritid åt honungsbin sedan han var 12 år. Vid sidan av sitt heltidsarbete som bankman använder han sin hobby för att komma ifrån stressen i sitt vardagsliv. Mercedes-Benz Vito 4x4 är den perfekta följeslagaren för biodling: Med hög markfrigång och fyrhjulsdrift kan den enkelt ta sig fram på alla skogs- och grusvägar. Transportbilens stora lastkapacitet passar perfekt för transport av ramar, bikupor och honungshinkar.

Bankman på vardagar, biodlare på helgen.

Falk Meyer har ägnat sig åt biodling sedan han var tolv år. Han började med biodling för 20 år sedan av en ren tillfällighet: I en vildvuxen trädgård hittade han en hög gamla, mystiska lådor som väckte hans nyfikenhet. Vid en informationsträff hemma i sin by mötte han den erfarna biodlaren med det passande namnet Willi Arbeiter, som gav honom grundläggande kunskaper om biodling och aktivt stöd. ”I början begår man misstag som bina delvis kompenserar för. Men misstagen innebär alltid att man får mer kunskap så att man kan göra rätt nästa gång.” Det som ser ut som heltidsanställning är i själva verket en fritidsaktivitet för den dedikerade biodlaren. Biodlingen är den perfekta motvikten till kontorsjobbet som bankman. ”Men det är en hobby som kräver mycket kunskap och tid. Att bara ställa en bikupa i trädgården och låta bina klara sig själva funkar inte.”

Imkerei Meyer: Honung tillverkade av glada bin.

Bin är tillsammans med nötkreatur och grisar bland de viktigaste nyttodjuren på vår planet. Falks bisamhällen pollinerar flera miljoner blommor per år, ett viktigt bidrag till bevarandet av träd och andra växter. Filosofin bakom Imkerei Meyer? ”För mig är det viktigt att bisamhällena är så naturliga som möjligt.” Biodlaren vet att hans handlingar påverkar utvecklingen av bisamhället och att han stör sina bin så lite som möjligt. Att ta hand om honungen på ett skonsamt sätt är också viktigt för honom. ”Precis som det finns en traditionell renhetslag för öl i Tyskland, finns den så kallade honungsförordningen för honung. Enligt den får biodlare varken lägga till eller ta bort ämnen ur honungen.” Precis som honungen var när biet lagrade den i vaxkakan hamnar den alltså sedan i honungsburken. ”Mycket naturligare går det inte att producera livsmedel.” Och det kan man känna på smaken, menar Falk: ”Beroende på tillverkningsorten kan man känna smaken av lokala skillnader.”

En passion som lönar sig. 

”Det är en härlig känsla varje gång du skördar din egen honung. När hela slungrummet doftar och du provar honungen för första gången – det är fenomenalt.”

Från biodlingens ”högsta disciplin”.

Falk sköter numera 50 bisamhällen på fem olika platser. Han har en onlinebutik och levererar egenskördad honung till flera återförsäljare i området. ”I början gav jag bara honung till släktingar och vänner, allt var fortfarande överskådligt. Men har du 20 kupor går det inte längre att göra sig av med all honung själv. Så min kundkrets har byggts upp med åren.” Falk föder även upp buckfastbin, en ras som stammar från det engelska klostret Buckfast. ”Drottningavel är förmodligen den högsta disciplinen inom biodling. Här kombineras alla färdigheter som en biodlare måste behärska för att upprätthålla levnadskraftiga bisamhällen och för att i slutändan bli framgångsrik.” Biodlaren är dessutom involverad i ett program som arbetar för att få bukt med de förödande kvalsterangreppen bland bin – som är en betydande orsak till bidöden. När arbetet är klart kliver Falk in i sin Vito och kör hem med en god känsla i bagaget – hans bisamhällen är redan flitigt sysselsatta med att samla in honung, som han kan skörda till sommaren.

Med Vito till egentillverkad honung.

Biåret är omväxlande och rättar sig efter binas årsrytm. Falks Mercedes-Benz Vito är till hjälp vid arbetet.  
·      I början på året lämnas bina så långt som möjligt i fred. Från februari kontrollerar man bara om bina fortfarande har tillräckligt med mat. ”När jag kör ut till mina bisamhällen över fältet eller genom skogen, är Vitos fyrhjulsdrift ovärderlig.”  
·      ”I april börjar bisäsongen och med den massor av arbete.” Honungslådor som kallar skattlådor sätts på plats så att bina har någonstans att lagra honungen.  
·      Från april börjar dessutom den rätta tidpunkten för vandring till raps eller fruktblommor. ”Bina behöver ha det svalt under transporten. Rutorna i Vitos lastutrymme ger bra luftcirkulation.”  
·      Från maj säkerställer man med en svärmkontroll att bina inte svärmar okontrollerat. I så fall skulle det innebära att ungefär halva samhället letar efter ett nytt hem.  
·      Honungsskörden i juni är kronan på verket. ”Vito har ett stort axelavstånd som gör att jag kan lasta mer. Det behövs när jag skördar honungen.”  
·      När lindarna blommar över avslutas honungsskörden. Nu behandlas bina mot varroakvalster. Efter behandlingen matas bina som en förberedelse inför vintern. Sedan är det värsta arbetet över.  
·      Falks slutsats: ”Vitos lastutrymme har gott om plats. Den okomplicerade tekniken och fyrhjulsdriften gör den till ett fordon som är mycket lämpligt för vardagsbruk.”  

Säker transport.

För Falk passar Vito perfekt för att transportera hans utrustning bestående av bikupor, ramar, honungshinkar och liknande.

Respektfull hantering.

Honung från naturlig biodling direkt från biodlaren.

Påverkan från naturen.

Beroende på platsen och blommorna som växer där smakar honung olika varje år.

Flitiga bin.

Falks bin har redan ivrigt producerat honung som snart kan skördas.

Foton:

Maren Wiesner

Fler länkar:

Imkerei Meyer - imkerei-meyer.com, @Facebook

Ombyggnaderna har utförts av oberoende påbyggare. Leverantörer och ombyggnader har inte kontrollerats av Mercedes-Benz. Bilderna utgör ingen bedömning av leverantören och/eller ombyggnaderna från Mercedes-Benz sida.

Lorem Ipsum