Bodega Gonzalo Beltrán – Vito 4x4 hjälper till vid vinskörden. 

Vingården Bodega Gonzalo Beltrán i sydspanska Ronda tillverkar ekologiskt rödvin av högsta kvalitet på traditionellt vis. I bergsområdet i Andalusien kör Auxiliadora López Beltrán en Vito 4x4 från Mercedes-Benz.

Vin från en enklav provinsen Málaga.

I kanten på en smal väg omgiven av träd parkerar Auxiliadora López Beltrán sin vita Vito. Det här lugnt här ute, en lätt vind blåser genom vinstockarna i spanska Ronda. Det ser ut som rader av kedjor och ger Andalusiens råa, nästan orörda land en grön färg. Auxiliadora går längs vinrankorna som om det vore ett sädesfält och plockar ett par druvor här och där, luktar på dem, klämmer på en och låter dem glida ur händerna igen. ”Ronda är en särskild plats, inte bara på grund av läget”, säger spanjorskan och pekar mot familjens närbelägna gård La Nogalera, där druvorna blir vin på traditionellt vis. Marken och klimatet är perfekt för att odla vin men enklaven i provinsen Málaga lockar även med turistattraktioner, en vacker natur och en spännande historia, mycket kultur och förstås vin, som är ett av de bästa i världen.

Vingården Gonzalo Beltrán – i familjens ägo sedan 1866.

På vingården Gonzalo Beltrán sköter Auxiliadora beslut som gäller fältarbetet. Sedan 1866 tillhör marken, som hon står på med en grön korg full av vindruvor, familjen. ”Den har övergått från generation till generation”, säger hon. Det var dock Auxiliadoras farfar, Gonzalo Beltrán, som 2004 bestämde sig för att odla vindruvor här. Ett par år senare tog Auxiliadora över vingården. 

Ronda – tjurfäktningens arena. 

Ca 100 km öster om provinsens huvudstad Málaga ligger Ronda, som ursprungligen byggdes på en brant klipplatå och som bara kan nås via broar. En 100 meter djup ravin skiljer den från den nya stadsdelen El Mercadillo. Staden är framför allt känd för tjurfäktning i Spanien eftersom de officiella reglerna för sporten fastställdes här på 1700- och 1800-talet. I Ronda finns en av landets största och äldsta arenor. Trots att staden ligger så högt upp kan temperaturen på vintern nå 16 grader på dagen. På sommaren ökar den till 30 grader och mer. Det vackra bergslandskapet med nationalparkerna Sierra de las Nieves och Sierra de Grazalema inbjuder till fotvandring. Det finns mycket att se i stadens omgivningar.     

Auxiliadora värdesätter ekologisk odling.

”Först sålde jag vår skörd bara till vingårdar i närheten”, berättar Auxiliadora. Sedan bestämde jag mig för att själv göra vin av druvorna. Men vilken typ? Hon ville inte göra ett mediokert vin. Det skulle inte göra gårdens tradition och arv rättvisa, menar hon. Svaret: ett fint rödvin som återspeglar regionen. Det innebär: ett ekologiskt odlat vin som inte skadar marken. ”Perezoso” heter det och Auxiliadora säljer det som rödvin eller rosévin.

Ädla droppar – skördade för hand och traditionellt tillverkade.

Den som väljer ett vin från Gonzalo Beltrán kan vara säker på att varje druva är skördad för hand. Istället för att satsa på kemiska tillsatser använder familjeföretaget ämnen som inte skadar miljön. Auxiliadoras mål: att skona naturen. ”Därför satsar vi traditionellt lantbruk”, säger hon. Även under högsäsong har de som mest tio arbetare. ”Vi älskar vårt land, behandlar naturen med respekt och vill inte påverka det ekologiska systemet. Vi vårdar vår frukt – och det märks på smaken.”

Bodega – en spansk naturkälla.

    Det spanska ordet ”Bodega” betyder egentligen källare. Senare fick det en annan betydelse; numera anger det vinkällare eller vinbutiker. De flesta bodega i landet skapades före det 20:e århundradet när befolkningen på landet fortfarande var självförsörjande. Man byggde då källare i klipporna och murade en ingång ovan jord som täcktes för med stenar och ett lager jord.

Smak som man märker.

”Vi älskar vårt land, behandlar naturen med respekt och vill inte påverka det ekologiska systemet. Vi vårdar vår frukt – och det märks på smaken.”

I gamla anläggningar samlas färskt vatten.

Vinet: ”Lugn och vilsam i smaken”, säger spanjorskan. Marken i Sierras de Málaga: lika torr och dammig som klimatet. Vattnet för odlingen hämtas från den närbelägna floden Guadalevin eller bevattningssystemet som anlades i slutet av 1800-talet, där vattnet samlas och sedan leds vidare. Anläggningen används än idag. Även här gäller: Hållbarheten är viktig. 

Raviner, broar och branter.

Ronda ligger på 720 meters höjd. Den som kommer hit får inte vara rädd för branter. Den lilla staden med vita hus är omgiven av raviner. Den kända ravinen El Tajo delar staden som har ca 37 000 invånare. Tre broar förbinder den gamla delen med den nya. En del hus är byggda direkt på de utskjutande klipporna och det finns inget utrymme mellan avgrunden och de imposanta murarna. Många folkslag har levt i den lilla staden under årens lopp. ”Alla dessa folk har gett området dess karaktär och det märks inte bara på människorna som lever är utan även på vinet”, säger Auxiliadora.

Vito 4x4 är ett perfekt val för den bergiga terrängen.

I bergen behöver man en transportbil som kan hantera svåra förhållanden perfekt. Det var ett av skälen till att Auxiliadora valde en Vito 4x4 från Mercedes-Benz. Särskilt fyrhjulsdriften är till hjälp på det svåra underlaget. ”Vito är mycket pålitlig, smidig och mångsidig”, säger spanjorskan. ”Ibland använder vi den för att transportera druvor eller utrustning, och ibland för att köra våra gäster från en plats till en annan.” Ett fordon som är lika flitigt, pålitligt och solitt som människorna i Ronda, tycker Auxiliadora. Nyckeln till framgången: ”Man måste ha tålamod och kärlek för landet och sina medmänniskor.” Det gäller bra vin – och även livet.

Handskördad kvalitet.

Auxiliadora älskar att arbeta på vingården.

Från vinrankan till bearbetning.

Vito 4x4 transporterar skörden till ett närbeläget presshus.

Vinstockar i närheten av Ronda.

Vinstockarna ger den torra marken runt Ronda en härligt grön färg.    

Auxiliadora satar på Vito 4x4.  

Hon uppskattar särskilt hur pålitlig transportbilen är.

Kvalitet till sista droppen.

När det gäller vinet lämnar Auxiliadora inget åt slumpen.

Foton:

Florian Gemmrig

Fler länkar:

Bodega Gonzalo Beltrán - www.bodegagonzalobeltran.com, @Facebook

Ombyggnaderna har utförts av oberoende påbyggare. Leverantörer och ombyggnader har inte kontrollerats av Mercedes-Benz. Bilderna utgör ingen bedömning av leverantören och/eller ombyggnaderna från Mercedes-Benz sida.

Lorem Ipsum