En fotograf och hennes Sprinter är på väg mot självständighet.

Fotografen Julia Nimke från Berlin styr mot självständighet i sin Sprinter ”Emil”.

Inspiration i avskildheten.

En tidig höstmorgon drar tät dimma in över en liten sjö över Berlin. Julia Nimke har tillbringat natten i sin transportbil och är parkerad i en glänta i närheten av strandkanten. Med packad ryggsäck och kameran över axeln stänger hon dörren och ger sig av genom skogen mot vattnet. Det är nu precis före soluppgången som hon helst är ute. ”När de flesta fortfarande sover har jag känslan av att ha landskapet och ögonblicket helt för mig själv”, säger den 28-åriga fotografen. I sin Mercedes-Benz Sprinter som hon anpassat själv och som hon kärleksfullt kallar ”Emil”, söker Julia avskildhet som inspiration för sina stämningsfulla bilder.

Mjuk övergång mot självständighet.

Redan när hon gick i skolan höll Julia på med fotografi. Hon lärde sig att fotografera manuellt och att arbeta i mörkrum. När hon var 15 bestämde hon sig för det kreativa yrket. Efter utbildningen som hon fortsatte till fotografmästare, arbetade Julia som bildredaktör – men endast deltid då hon ville kunna förverkliga egna projekt. ”De här åren hjälpte mig att bygga upp en kundkrets och på så vis generera jobb”, minns hon. Att starta eget är nästa logiska steg.

Ensam på väg genom Europa.

Det största hindret var byråkratin men även att komma i gång var svårt i början. En stor hjälp var ett ettårigt utbildningsprogram hos programvaruföretaget Adobe, som underlättar omsättningen av det egna arbetet för konstnärer världen runt. Julia tillbringade mer tid i sin ”Emil” som hon utforskade hela Europa i på egen hand och därmed förenade fotografering med intresset för naturen. Hon gillar särskilt att man inte direkt kan se att Sprinter är en campingbil. ”Dessutom är bilar från Mercedes-Benz mycket pålitliga”, fortsätter hon. ”Jag hade verkligen ingen lust att få motorstopp när jag var ute och reste själv.”

 

Våga ta steget.

"Jag tycker om ett visst mått av säkerhet. Men jag var medveten om att jag inte ville vara anställd för evigt. När man startar eget går man in på osäker terräng och det tog tid att våga ta det steget."

Julia Nimke – en fotograf och hennes transportbil på väg mot självständighet.

Julia gör framför allt reklam för sitt arbete på det sociala nätverket Instagram men även på sin webbplats, där hon inte bara publicerar kommersiella utan även personliga projekt. Hon vill hitta fler kunder som stöder hennes livsstil: ”Jag reser mycket och fotograferar mycket när jag reser. Därför kan jag anlitas som autentisk resefotograf.” På senare år har hon förenklat sin bildstil all mer – en trend som blivit viktigare i vardagen: ”När jag är på väg med Emil blir jag ständigt påmind om att jag egentligen inte behöver så mycket.”

Julias 5 råd för bättre foton:

    1. Fotografera så mycket som möjligt för att träna din blick. Ögat kan tränas som en muskel.
    2.   Fotografera inte med zoomobjektiv utan lär dig att forma dina bilder med en fast brännvidd. På så sätt lär du dig att använda avstånd och sammanhang för att konstruera bilder.
    3.  Lär känna utrustningen väl så att du kan använda den intuitivt.
   

4.  Visa och dela dina bilder. Det tar tid att lära sig något och därför får man inte förvänta sig att alla ska vara perfekt. Det som är intressant är hur man utvecklas.

    5. Jämför dig inte med andra. Det finns alltid någon som är bättre eller tar finare bilder. Man blir olycklig av att jämföra.

Allt har sitt pris.

Under den senaste resan i Dolomiterna fick Julia kämpa med temperaturer på minus 20 grader på nätterna.    

 

Kreativ minimalism.

Hennes motiv visar ofta den så kallade blå timmen.    

Ren natur.

 

Julia älskar att hitta stämningsfulla platser att fotografera.

En Sprinter som heter Emil.

Tack vare sitt mobila kontor han hon arbeta överallt.    

Foton:

Julia Nimke, Jaydee Nujsongsinn

Fler länkar:

Julia Nimke - julianimke.com, @Instagram

Ombyggnaderna har utförts av oberoende påbyggare. Leverantörer och ombyggnader har inte kontrollerats av Mercedes-Benz. Bilderna utgör ingen bedömning av leverantören och/eller ombyggnaderna från Mercedes-Benz sida.

Lorem Ipsum