På väg mot frihet i Sprinter: Janis McDavid låter inget hindra honom.

Janis McDavid bevisar att ett rörelsehinder inte behöver vara ett hinder: Hans specialanpassade Mercedes-Benz Sprinter gör honom mobil. 

Att styra själv.

Gränser finns bara i huvudet. Det är Janis McDavids livsfilosofi. 27-åriga Janis från Ruhrområdet är en väl etablerad talare, författare och har hållit fler än 300 föredrag i sju länder. Hans kall: Att motivera människor att övervinna inre och yttre gränser. 2016 gavs hans första bok ut ”Dein bestes Leben: Vom Mut, über sich hinauszuwachsen und Unmögliches möglich zu machen”, en filosofi som han följer varje dag i sitt eget liv. Janis, som är född utan armar och ben, bestämde sig för att styra sitt liv i en positiv riktning, med sig själv bakom ratten. 

En Sprinter anpassad för frihet: Janis McDavid låter inget hindra honom.

Janis McDavid föddes utan armar och ben. Det hindrar inte honom att ha en positiv inställning till livet och att göra det bästa av det. Tack vare en ombyggd Sprinter kör han själv sin transportbil och kan leva med en viss form av frihet. Som motivatör och talare reser han runt i hela världen och uppmanar företag och privatpersoner att utvecklas. 

Ohejdad optimism.

”Jag saknar dem inte”, säger Janis om armarna och benen som han inte har. Sina mål i livet förverkligar han på sitt eget sätt. I sina föredrag behandlar han öppet och autentiskt hur man kan övervinna sina egna begränsningar, som man själv sätter. Han motiverar till handling, optimism och passion och går ytterligare ett steg: ”Om något verkar vansinnigt är det en orsak till att göra det.” För många kan det verka vansinnigt att en person utan armar och ben kör bil. När Janis var tonåring fick han veta att det finns företag som bygger om bilar för rörelsehindrade och bestämde sig för att ta körkort. Idag kör han till och med långa sträckor utomlands i en specialanpassad Mercedes-Benz Sprinter. 

Paravan – mobilitetslösningar för människor med fysiska begränsningar.

I Tyskland finns det ca 70 företag som bygger om fordon för rörelsehindrade människor. Ett av dem är företaget Paravan i Schwaben. Efter det att företagsgrundaren Roland Arnold en dag hade ett minnesvärt möte med en hjälplös rörelsehindrad person startade han företaget Paravan. Hans vision: Att hjälpa rörelsehindrade människor att vara mobila. Mercedes-Benz Sprinter är en bra utgångspunkt och anpassas och byggs om efter kundernas behov av totalt 180 anställda. Det finns till och med en körskola för rörelsehindrade på företagets område. Och det var har som Janis tog sitt körkort.

 

Övertygad.

”Man kan allt man vill!”    

Frihet tack vare Sprinter.

Janis kör bakom sin Sprinter i sin höga rullstol. Dörrarna öppnas automatiskt och en ramp fälls ut. Om man tror att Janis gör sig beredd att åka med som passagerare misstar man sig – han sitter själv bakom ratten. Gränser finns bara i huvudet. När den elektriska rullstolen är fast förankrad gör Janis det som andra gör med händerna med munnen: Han griper tag i nyckelbandet, glider ur rullstolen och tar sig till framsätet. Även nyckeln sticker han in i tändningslåset med munnen. Han vrider sig vant i förarsätet för att ta på sig säkerhetsbältet som han sätter in i låset med huvudet. Gasa, styra och bromsa gör han med en manöverspak som han håller i armhålan. Janis älskar friheten ”on the road” i sin Sprinter. Och det är han själv som bestämmer vart det bär av. 

En tur genom en ombyggd Sprinter: lösningar för självvald mobilitet.

Ta en titt på den här specialanpassade Sprinter som tillhör Janis McDavid, som föddes utan armar och ben. Tack vare sin ombyggda Mercedes-Benz Sprinter kan Janis köra vart han vill, något som innebär frihet för honom. Utrustning som en ramp för att komma in i bilen eller en manöverspak som han styr med för det möjligt för Janis att vara något som alla andra är – helt oberoende.

Individuella körhjälpmedel:

    Mercedes-Benz har ett stort urval av individuella körhjälpmedel för många fordonsmodeller. Människor med begränsad mobilitet kan beställa styrhjälpmedel, manöverspakar, pedalförhöjningar, instignings- och utstigningshjälp samt måttbeställda säten från fabrik till fast pris utan att behöva ordna med komplicerade ombyggnader. Mer information finns på: https://www.mercedes-benz.com/en/driving-aids/

Ge styrka och mod.

Janis njuter av livet i fulla drag och vill ge andra styrka och mod med sin positiva inställning.    

 

Anpassad till kroppen.

Bakdörrar som öppnas automatiskt och en ramp som fälls ut: Alla ombyggnader på Sprinter är helt anpassade efter Janis behov.

Mobilitet med Sprinter.

Att köra betyder frihet att välja vad han själv vill göra för Janis.      

Allt är möjligt. 

Med sin höga rullstol, många tricks och manöverspaken under armen kan Janis köra som alla andra.    

Foton:

Louis Cieplik

Ombyggnaderna har utförts av oberoende påbyggare. Leverantörer och ombyggnader har inte kontrollerats av Mercedes-Benz. Bilderna utgör ingen bedömning av leverantören och/eller ombyggnaderna från Mercedes-Benz sida.

Lorem Ipsum