Laiseacker – den mobila hälsokostbutiken.

Laiseacker är ingen vanlig ekologisk plantskola. Familjeföretaget i Schwaben levererar naturprodukter hem till dig – man beställer i webbutiken och varorna körs ut med en Sprinter.

Leverans av ekologiska produkter.

Grönsaker och frukt, mjölk och egg, bröd och mjöl, pasta och såser eller rengöringsmedel och ögonkräm – allt som finns i en vanlig hälsokostbutik finns även hos plantskolan Laiseacker. Skillnaden: Familjeföretaget i Schwaben har inte bara en gårdsbutik i Nussdorf i närheten av Stuttgart utan erbjuder även hemleverans. Kunderna beställer på telefon eller i nätbutiken och sedan levereras naturprodukterna i en låda. Förtaget använder specialutrustade Mercedes-Benz Sprinter för leveranserna.

Laiseacker vid starten: före sin tid.

En enkel men briljant idé. När familjeföretaget i Nussdorf började omsätta den här idén var de framför allt en sak: före sin tid. ”Mina föräldrar märkte redan i slutet av 80-talet att kunderna var intresserade av att få sina inköp hemkörda”, berättar Tabea Sanzio, som styr familjeföretaget tillsammans med sina syskon och en anställd sedan 2015. 1987 övertog Tabeas föräldrar, Gudi och Patrick Butz, som fram tills dess hade arbetat på en gård i Hessen, föräldrarnas verksamhet i Ludwigsburg nära Stuttgart. ”Min morfar Eugen frågade henne på hennes bröllop om hon inte ville komma hem igen. Han jobbade själv in i det sista med Laiseacker”, berättar Tabea Sanzio.

Från Hessen till Württemberg.

Det unga paret följde ropet från Württemberg. När Gudi och Patrick Butz tog över gården för 30 år sedan sålde de fortfarande sina varor på marknader, precis som Gudis far Eugen. Internet hade inte riktigt etablerat sig och nätbutiker var något som hörde framtiden till och ingen verklighet. ”Man beställde varor via fax eller telefon”, säger 27-åriga Tabea när hon tänker tillbaka på sin barndom. När man ville beställa något gav man helt enkelt Laiseacker-föraren en lapp med nästa veckas beställning.

 

Ekolådan lanserad på nätet.

I början fyllde Tabeas föräldrar lådorna i en liten lada och kontorsarbetet utfördes med papper och penna. Gårdsbutiken och sortimentet växte låda för låda. 1995 infördes dator på gården. Och det traditionella företaget var ett av de första att starta en nätbutik. ”Inget har dock förändrats när det gäller vårt ursprungliga handarbete i våra odlingar. Det kommer alltid att vara en del av oss”, betonar Tabea. Numera kan man även beställa via Messenger-tjänster. Eller så kan man besöka Laiseacker personligen i den idylliskt belägna gårdsbutiken.

Det som låter som en ren framgångssaga nu var inte så enkelt i början. När paret Butz började odla ekologiska produkter på lantgården i slutet av 80-talet och ville köra hem dem till kunderna tyckte folk att de inte var riktigt kloka. Men framgångarna visade att Laiseacker hade rätt och fler började ta efter. Idag kan man köpa ekologiska grönsaker och ekologisk frukt i alla livsmedelsbutiker. ”Intresset för ekologiska produkter är inte längre begränsat utan det är numera en trend”, säger Tabea. ”Vi gick från att vara galna till att bli pionjärer.”

Från att vara galna till pionjärer.

Redan som ung styrde Tabea Sanzio ett företag med 75 anställda.

Den ekologiska hajpens baksida.

Naturligtvis är Tabea glad över branschens positiva utveckling. Men hon känner även baksidan med den ”ekologiska hajpen”, som hon säger. ”Vi har förmedlat värden som ärlighet, hållbarhet, transparens, familjekänsla, tradition och hälsa i 30 år inom vårt företag. Det är slagord som har använts och missbrukats av miljontals människor vid det här laget.”

Familjeföretaget kämpar mot konkurrenterna. ”Vi började med hemleverans och kommer inte att låta oss passeras”, säger Tabea Sanzio. Hos Laiseacker håller man nämligen det man lovar: att handla etiskt korrekt mot människor och natur, ekologiskt och rättvis handel är företagets inställning. Tabea formulerar det hela så här: ”Vi har tagit oss an uppgiften att bevara naturen och odla nyttiga grönsaker, inte odla monokulturer utan istället behålla mångfalden hos vårt land, både med direktförsäljning och som familjeföretag och inte bli offer för stora koncerner.”

Ett familjeföretag i Schwaben med 75 anställda.

Idag har familjeföretaget 75 anställda och merparten arbetar deltid. ”Därmed kan våra anställda kombinera arbete och familj optimalt.” Företaget är som en stor familj. ”Arbetet omfattar många områden: trädgårdsarbete, packa lådor, gårdsbutik och kontorsarbete”, berättar Tabea. Och förstås leverans till kunderna. ”Vi levererar varor till mellan 600 och 700 kunder varje dag. En kund beställer mellan en och 20 lådor.” Redan tidigt på morgonen fylls lådorna med ekologiska produkter som kunderna beställt. ”Varje produkt kontrolleras och undersöks för hand innan den läggs i lådan”, säger den unga företagaren; sedan levereras lådan med Sprinter till kunderna i sydvästra Tyskland.

Eftersom beställningarna variera från vecka till vecka, planerar leveranschefen och förarna på Laiseacker varje rutt individuellt. Det speciella: Trots att de kör långa sträckor med Mercedes-Benz Sprinter kör varje transportbil i genomsnitt bara 0,9 km till varje kund. ”Det är mycket mindre än om alla 3 200 kunder skulle köra till en gårdsbutik för att handla”, säger Tabea Sanzio. ”Vi är mycket stolta över att så många kunder väljer hemleverans och jag kan bara uppmuntra de som är intresserade att inte låta sig avskräckas av ordet ”leverans”.” Tvärtom: ”Att får hemleverans kan bidra till att skydda miljön, inte skada den.”

Laiseacker har nio Sprinter.

Laiseacker har nio transportbilar med den välkända stjärnan. ”Körningarna och fordonen är viktiga för vår verksamhet”, säger Tabea Sanzio. ”Allt måste passa: Fordonen måste vara pålitliga; frukt och grönsaker, men även mjölk och kött måste vara färska när de kommer fram till kunden, och helst så direkt som möjligt för miljöns skull.” Mercedes-Benz och Sprinter med passande kylsystem var ett medvetet val. Tabea säger: ”Med Sprinter passar allt. Även åkkomforten och utrustningen är felfri.”

Laiseackers försäljningsmodell.

Nyskördade produkter direkt in i Mercedes-Benz Sprinter.

Mobila ekologiska produkter.

Laiseacker levererar färska naturprodukter till 600–700 kunder varje dag. 

En fin låda.

Tidigt på morgonen packas beställningar från 600 till 700 kunder i korgar varje dag.

Garanterat färska varor med Sprinter.

Laiseackers Sprinter har särskilda kylsystem i lastutrymmet. De håller naturprodukterna färska.

Foton:

Damaris Riedinger

Fler länkar:

Laiseacker - www.laiseacker.de

Ombyggnaderna har utförts av oberoende påbyggare. Leverantörer och ombyggnader har inte kontrollerats av Mercedes-Benz. Bilderna utgör ingen bedömning av leverantören och/eller ombyggnaderna från Mercedes-Benz sida.

Lorem Ipsum