Snickeri möter inredningsdesign: en fusion av tradition och modernt.

Bernd Gruber utvecklar moderna rumskoncept. Österrikes yngsta snickarmästare vågade ta steget till att bli inredningsarkitekt.    

Traditionellt hantverk och modern design.

Bergspanoramat i Kitzbühels alper imponerar med sina vackra vidder. Lukten från barrskogen blandas med en frisk bris och har en angenäm verkan i den lugna naturen. Direkt framför den här fantastiska kulissen finns inredningsarkitektens Bernd Grubers ateljé och produktion. Han tog över sin fars snickeri 1992 och har utvecklat verksamheten till en exklusiv inredningsfirma. Bernd Gruber kombinerar snickeriets 60-åriga erfarenhet med modern inredning och satsar inte bara på trender, utan tar sig även an varje nytt koncept. Bernd Gruber beskriver företagets filosofi enkelt: ”Vår design är lugn och modern. Vi försöker att tolka traditionell på ett modernt sätt och tänka om – utan att vara pompösa.”

Rumsdesign för och med kunderna.

Ett perfekt rumskoncept kan bara skapas i nära samarbete med kunden, eftersom varje personlighet och varje rum är unika. Därför försöker Bernd Gruber att tänka utanför ramarna och ge kunderna nya idéer. Det finns inga designgränser för honom och hans Creative Director Philipp Hoflehner. De tänker både på platsen och personen för att skapa en individuell bostandskänsla. ”Många idéer ser bra ut på papper men fungerar inte i verkligheten eftersom den mänskliga faktorn inte har tagits med. Det är ett proportionsspel som måste ha exakt rätt balans”, säger Philipp Hoflehner. Dessutom spelar ljus och öppna rum en viktig roll i designen för att förmedla både frihet och behaglighet.

Överlägsen funktion.

”Inom konsten är allt tillåtet och den måste inte ens gillas av andra. Konst har ett eget syfte och måste inte fylla någon funktion. Så är det dock inte med design och formgivning eftersom de inte kan finnas utan funktion.” Creative Director Philipp Hoflehner arbetar enligt den här principen: Ett rum måste först och främst ha ett syfte. Konst har därmed en sekundär plats i designen och berikar helhetskonceptet med ett ovanligt och utstickande utseende. Designerns idéer omsätts i snickeriet som har varit den tidigare lärlingen och numera produktionschefen Alois Stegers arbetsplats i 25 år. Han har upplevt hela utvecklingen från byns snickeri till märket Bernd Gruber och tycker mycket om sitt yrke, eftersom han får skapa något med händerna. Kvaliteten och beständigheten hos trä är mycket viktiga för honom eftersom de utgör grunden för hans hantverk.

 

Utan pompa och ståt.

”Vi försöker att tolka traditionell på ett modernt sätt och tänka om.”    

Bernd Gruber Kitzbühel: handgjord inredning.

Balans mellan material och koncept.

När man jobbar med ett gammalt hus måste han hitta en perfekt kombination mellan moderna element så att rumskonceptet blir effektivt, förklarar Creative Director Philipp Hoflehner. Trä anses ofta vara ett traditionellt material. För att materialet ska ha optimal effekt måste det alltid finnas en kontrast. Målet är att skapa balans mellan de olika materialen och helhetskonceptet.

Hos Bernd Gruber används bara naturmaterial som sten, trä, kalkfärg samt leder och andra material av hög kvalitet. Material, prover och inredning transporteras med företages Mercedes-Benz fordon. Företaget äger två Sprinter och en Citan som de använder för att besöka kunderna i och runt Kitzbühel.

Alputsikt under arbetet.

Utsikten från Bernd Grubers kontor över alplandskapet.    

Citan som allroundbil.

Citan används dagligen för att transportera material. 

Väl utrustade.

Två Mercedes-Benz Sprinter och en Citan framför Bernd Grubers fabrik.

Svårt att välja.

Designerna använder tyg- och andra materialprover för att designa rum.    

Foton:

Julian Reitner, Bernd Gruber

Fler länkar:

Bernd Gruber - www.bernd-gruber.at, @Instagram, @Facebook

Ombyggnaderna har utförts av oberoende påbyggare. Leverantörer och ombyggnader har inte kontrollerats av Mercedes-Benz. Bilderna utgör ingen bedömning av leverantören och/eller ombyggnaderna från Mercedes-Benz sida.

Lorem Ipsum