Inca Alpaca: prisbelönt alpackaull från södra England.

Alpackabonden Tim Hey har specialiserat sig på att föda upp sällsynta svarta alpackor. Han håller sina fluffiga ”Inca Alpacas” på Amberley Farm i West Dorset.

Passionerad alpackauppfödare.

Hur blir man egentligen alpackabonde? Tim Hey växte upp på en liten bondgård på den australiensiska ön Tasmanien. När han var 16 år skaffade hans föräldrar sina första alpackor. För Tim var det kärlek vid första ögonkastet. Efter skolan studerade han naturvetenskap med inriktning på lantbruk. Samtidigt växte alpackagården där hemma och intresset för de fromma djuren i hela Australien. Tim bodde en tid hos ett par som länge ansågs vara pionjärer när det gällde alpackauppfödning i Australien. Han lärde sig mycket av dem om uppfödning av svarta alpackor, som de kallade ”Inca Alpacas”. Ett jobberbjudande i Storbritannien satte stenen i rullning. Tim bestämde sig sedan för att starta en egen bondgård. Det var viktigt för djurvännen att gå i sina mentorers fotspår och föda upp alpackor under samma namn. Idag arbetar experten som domare för ”British Alpaca Society” och bedömer alpackor på utställningar i hela världen.

Showtime: så här föder man upp alpackor i England.

Ull från svarta alpackor är ett av få naturliga material som är helt svart och inte måste färgas. Tim Hey från Australien har specialiserat sig på att föda upp dessa sällsynta alpackor. Han deltar i en prisutdelning med sina alpackor där hans ull från de sympatiska däggdjuren från Sydamerika vinner ett pris. Mitt i händelsernas centrum finns hans Sprinter som han använder för att transportera den klippta ullen till en fabrik där den behandlas vidare. Hans chanser är bra men räcker det till första plats?    

Amberley Farm – Inca Alpacas hem.

Tims alpackagård ligger i West Dorset och enligt experterna där den bördiga, torra marken är perfekt för alpackor. Hans affärsmodell omfattar uppfödning av alpackor, försäljning av alpackaull samt utställningar där djuren och ullen bedöms av en jury. Dessutom erbjuder Tim ett program för blivande uppfödare som hjälper dem att bygga upp en egen hjord. ”Vi på Inca Alpaca känner att vi vill bidra till långsiktig framgång inom den brittiska alpackaindustrin. Vi har fött upp alpackas i över 20 år nu och har hjälpt många att starta och utveckla egna företag.” Inkafolket i Peru koncentrerar sig på att föda upp vita alpackor. Svarta alpackor är sällsynta och har bara fötts upp i 25 till 30 år. ”Vi är till viss del pionjärer på det här området.”

Sprinter är en viktig del av verksamheten.

"Vi använder den för att transportera foder till våra alpackor, hö från en plats till en annan och ullen.”

Unika personligheter från Amerika.

Alpackor kommer ursprungligen från Sydamerika och lever till största delen i Anderna. De är perfekt anpassade för det kalla klimatet på hög höjd och föds framför allt upp i Peru, Bolivia och Chile. De är mycket effektiva foderutnyttjare. Det innebär att de tar upp så många näringsämnen som möjligt i fodret. ”Det som är praktiskt är att vi i Storbritannien har mycket bättre betesmarker än i Sydamerika och alpackorna växer betydligt snabbare här.” Vad är det Tim tycker är så intressant med de här långhalsade djuren? ”De är mycket individuella och har en egen personlighet. En del är mycket tillgivna och söker kontakt med människor medan andra är mer tillbakadragna.”

 

7 intressanta fakta om alpackor.

    1. Alpackor är flockdjur: De behöver leva med andra djur för att trivas. Därför får de inte leva ensamma.
    2. Alpackor håller sig på avstånd: Även i flocken har de sällan fysisk kontakt med varandra. De tvättar sig gärna själva och håller avstånd till varandra.
    3. Alpackor har inga stora krav på foder: De äter för det mesta färskt gräs och hö på vintern. En alpacka behöver 2,5 till 3,5 kg foder per dag.
    4. Alpackor lever mellan 20 och 25 år.
    5. 80 procent av alla alpackor lever i Peru.
    6. När en alpacka känner sig hotad eller om rangordningen i flocken måste etableras börjar den att spotta.
    7. En fullvuxen alpacka kan bli upp till en meter hög (mankhöjd) och väger upp till 75 kg, hanar kan väga upp till 80 kg. Jämfört med lamor är de betydligt mindre och lättare.

Fluffig alpackaull.

Djuren är mest kända för sin varma och mjuka ull som tillsammans med siden och kaschmir hör till de bästa tygmaterialen i världen och som i Sydamerika kallas ”Gudarnas ull”. Vad är det som är så speciellt med den här ullen? ”Den finns i 22 naturliga färger, från renvit och cremevit till brun och grå eller till och med svart. Det är det enda textilmaterialet som inte måste färgas.” A och O för vacker alpackaull är djurens hälsa. Efter klippningen delas ullen in i olika grupper: från ultrafin till extra tjock. Det är de internationellt erkända kategorierna för alpackaull. När ullen lämnar gården körs den direkt till en fabrik i Manchester som tillverkar garn av den. En del av ullen blir tyg som används för kostymer och andra kläder. Resten spinns till stickgarn.

De bästa förutsättningarna.

De böljande gröna betesmarkerna i södra England är en stor fördel för att alpackorna ska frodas.

En särskild ull.

Med sin Mercedes-Benz Sprinter transporterar Tim alpackaullen direkt till en fabrik i Manchester.    

Vinnare i alla kategorier: 

Tim kan vara stolt över sitt arbete med alpackor.    

Foton:

Louis Cieplik

Fler länkar:

Inca Alpaka – www.incaalpaca.co.uk, @Facebook

Ombyggnaderna har utförts av oberoende påbyggare. Leverantörer och ombyggnader har inte kontrollerats av Mercedes-Benz. Bilderna utgör ingen bedömning av leverantören och/eller ombyggnaderna från Mercedes-Benz sida.

Lorem Ipsum