Camperworks: Från Sprinter till husbil på 30 minuter.

Gör du om firmabilen till en husbil över helgen för att åka till havet några dagar? På mindre än 30 minuter? Det låter intressant! Det var vad de två hantverkarna Raphael och David tänkte, som med sitt uppstartsföretag Camperworks gör en sådan ombyggnad till en barnlek.

Sprinter-ombyggnad enligt modulprincipen.

Har du en Sprinter hemma som du använder varje dag i jobbet, samtidigt som du inte kan tänka dig något bättre än att få köra iväg ett par dagar i en husbil över helgen? Så var det för Raphael och David, två passionerade hantverkare och campare på deltid. De producerar ett campingsystem för Sprinter under namnet ”Camperworks Systems”, som kan monteras och demonteras på mindre än 30 minuter. ”Vårt system är så enkelt – alla kan använda det”, hävdar de. Med hjälp av airlineskenorna som redan finns i Sprinter kan modulerna monteras och demonteras helt utan verktyg. Moduler, som till exempel väggskåp, sätts enkelt in och dras fast. Enkelhet och funktionalitet – det är mottot. Om till exempel en flytt är på gång kan modulerna snabbt demonteras igen för att skapa mer förvaringsutrymme i fordonet. Praktiskt och effektivt.

Två snickare och ett uppstartsföretag – en passion som blev ett yrke.

De två hantverkarna Raphael och David delar inte bara en passion för sitt yrke, utan också för camping. För dem betyder frihet att kunna åka på semester i sin husbil och upptäcka nya platser. Så ofta de kan kör de omkring i sitt semesterhus på hjul – till Frankrike, Spanien, Portugal eller Skandinavien. Raphael och David köpte sin första transportbil redan som 18-åringar och byggde om den till en husbil. Men efter en gemensam tid som snickarlärlingar skildes deras vägar åt för första gången. Raphael arbetade som snickare i Hamburg i flera år och flyttade sedan hem igen, ensam. Fem år senare hämtade han upp David med båten. David hade under tiden hunnit avsluta en examen i träteknik och samlat på sig mycket erfarenhet som chef på en snickarverkstad hos en stor husbilstillverkare – det perfekta komplementet till Raphaels växande kunskap. Idag tillverkas allt på samma ställe hos Camperworks. Båda lägger stor vikt vid att lära känna sina kunder och utforma produkten tillsammans – från den första idén till färdigställandet.

Passionerade campare.

”Vi växte upp i husbilar. Det var en frihet vi växte upp med och det är en passion vi inte kan göra oss av med.”

Flexibel med Sprinter.

6 anledningar till varför Sprinter är perfekt till både arbete och camping för Raphael och David.

  1.    Camperworks-modulerna kan monteras och demonteras även ute på vägarna.

 

2.    Fordonsklassen ändras inte, eftersom modulerna räknas som last.

 

3.    På grund av sin kompakthet är Sprinter praktisk i stadstrafik och när man letar parkering.
  4.    Perfekt storlek för att byggas om till husbil.
  5.    Med en fordonslängd under 6 meter sparar man pengar på färjor och vägtullar.
  6.    Bakhjulsdriften gör att dåliga vägförhållanden under campingutflykter inte är något hinder.

Våga ta steget och fylla en ny nisch.

Till att börja med var utvecklingen av modulsystemet bara en idé, som Raphael ständigt byggde vidare på. Tillsammans med David bestämde han sig för att göra Camperworks till ett aktiebolag för att ta fram systemet. Med stor framgång, eftersom de två erfarna camparna visste vad som krävdes för att utrusta en transportbil på ett vettigt sätt. 

Marknaden blomstrar och än är konkurrensen inte så stor – en bra utgångspunkt för ett nystartat uppstartsföretag. Men varje företagsstart innebär sina utmaningar. Den tyska byråkratin gjorde det inte lätt, minns båda med ett leende. Att starta ett aktiebolag i sig är enkelt, men efter det blir det knivigare. Saker man inte har tänkt på tidigare – som lagstiftning och ansökningar – tar mycket tid. Dessutom kan man aldrig tänka på eller planera allt i förväg. Därför, säger David: Testa bara.

Davids bästa tips för att starta ett uppstartsföretag:

·      Uppvisa rätt attityd och motivation.
·      Ge 100 procent och stå fast vid din idé.
·      Kunna arbeta mycket, eller ännu bättre: vilja arbeta mycket.
·      Yrkeserfarenhet och grundläggande kunskaper om juridiska och ekonomiska frågor.
·      Förståelse för branschen och det egna hantverket.

Vart går resan?

Båda ser fram emot den fortsatta utvecklingen av sitt företag. De vill optimera systemen för Sprinter ytterligare, få ut dem på marknaden och positionera sig ordentligt. ”För oss är det viktigt att växa på ett hälsosamt sätt. Efterfrågan är så stor att vi skulle kunna bygga upp ett företag med 20 anställda.” Men för dem handlar det om kvalitet, inte kvantitet. Därför vill de helst förbli små och koncentrera sig på att förbättra sina idéer till perfektion. Att vara sin egen chef betyder också att man måste hitta en bra balans mellan yrkesliv och privatliv, säger de. Men allt arbete lönar sig. De två unga entreprenörerna står bakom sitt företag och är stolta över vad de har uppnått på så kort tid: att förverkliga sin dröm och integrera sin kärlek till trä och camping i sin vardag.

Hantverk.                

De två snickarna tillverkar allt själva.

Uppfinningsrikedom och mod.

”Vi älskar camping och hantverk, så det var självklart att vi skulle starta vårt företag.”

Från campare till företagare. 

De kom på idén till sitt uppstartsföretag på campingsemester i Frankrike.

Foto:

Anna Lachmayer

Fler länkar:

Camperworks- camperworks.net, @Facebook

Ombyggnaderna har utförts av oberoende påbyggare. Leverantörer och ombyggnader har inte kontrollerats av Mercedes-Benz. Bilderna utgör ingen bedömning av leverantören och/eller ombyggnaderna från Mercedes-Benz sida.

Lorem Ipsum