Världens bästa schweizerost med Sprinter 4x4.

Med Appenzeller blev Marcel Tobler världsmästare 2014. Ostmästaren transporterar den färska mjölken i en specialkonstruerad Sprinter 519 CDI 4x4 som rymmer 1 800 liter för att sedan göra den till ost.    

Den traditionella ostfabriken Tobler.

Redan när han gick i femman bestämde sig Marcel Tobler för att bli ostmästare. ”För mig fanns det inget annat”, berättar ostmästaren. Vad är det som fascinerar honom? Råprodukten mjölk och dess olika kvalitet. ”Man kan producera många olika produkter av mjölk.” Allt från olika ostar till yoghurt och grädde. ”Det finns många möjligheter och det gör det så spännande”, fortsätter han. Ostfabriken Tobler i Appenzell har funnits i familjen i nästan 120 år. Den grundades av Marcels farfars far och idag är Marcel Tobler den fjärde generationen att sköta företaget, och han har lyckats skapa en balans mellan tradition och innovation. Passionen han känner för sitt hantverk och engagemanget som står bakom produkterna vill han gärna förmedla till nästa generation. Marcels framtidsönskan: ”Att lämna över företaget till nästa generation.”

Från mjölk till hårdost. 

God ost är ingen tillfällighet. Tumregeln när det gäller osttillverkning: utan bra mjölk ingen god ost. Därför hämtar Marcel den färska mjölken varje dag från bönderna i regionen och kontrollerar kvaliteten på plats. Osten tillverkas alltid efter samma princip men kvaliteten på mjölken kan variera. Därför är ingen ost lik den andra. ”En god ost får man när man tror att så många som möjligt ska tycka om den.” Här spelar många faktorer in: allt från mjölkning till lagring och bakteriologi. 

Hemligheten med Appenzeller.

Regionen Appenzell har gett osten dess namn. All ost kan inte bli Appenzeller. Följande krav måste uppfyllas för att den ska få kallas Appenzeller:

    ·      Märket är en skyddad produkt – Appenzeller får bara tillverkas i det begränsade ursprungsområdet. Området består av fyra kantoner runt berget Säntis: St. Gallen, Appenzell Innerrhoden, Appenzell Ausserrhoden och Thurgau.
    ·      Endast silofri råmjölk används för osten så att inga stora hål bildas när den vilar. 
    ·     Det hemliga receptet på örtblandningen ger osten en särskild smak medan den mognar. Ju längre den mognar desto kryddigare blir smaken. 

En ost med världsmästartitel. 

Appenzellers tillverkas än idag till största delen för hand. Men på ostfabriken Tobler används även moderna processer. En robot hjälper Marcel att sköta om ostarna: att gnida in ostarna med kryddblandningen och att vända dem. Resten av arbetet utförs för hand. Och det lönar sig: År 2014 vid ”World Championship Cheese Contest” i USA tog företaget första plats. ”Jag förstod först inte. Men det är naturligtvis en enorm bekräftelse på vårt hårda arbete.” För att spinna vidare på den här framgången arbetar Marcel varje dag målmedvetet och flitigt med sin ostproduktion. ”Min ribba ligger extremt högt när det gäller produkterna.”

Sprinter som mjölkbil.

Marcel sköter även mjölktransporten själv. Med sin Sprinter 519 CDI 4x4 kör han till mjölkbönderna i Appenzeller Land och hämtar den färska mjölken. Den särskilda kylpåbyggnaden skapar optimala förhållanden. För att tjänstevikten ska vara så låg som möjligt har Marcel låtit montera en tank direkt på chassit. Kylningen i tanken håller mjölken färsk under transporten. Tanken är konstruerad så att den lätt kan rengöras och att mjölken inte kan frysa på hög höjd. ”Eftersom Sprinter kan lastas med upp till fem ton blir nyttolasten högre och jag kan transportera mer mjölk på en gång. Det är en stor fördel.” Den perfekta lastfördelningen fastställdes i samråd med fordonsleverantören. Tankbilspåbyggnaden placerades därmed korrekt på chassit.

Effektivitet som lönar sig. 

”Jag valde en Mercedes-Benz Sprinter eftersom de har fördelaktig nyttolast. Därmed kan jag transportera mer mjölk åt gången och behöver köra mindre eftersom fordonet kan lastas bättre.”    

Att tänka på när man transporterar mjölk.

Färsk mjölk är en känslig råvara. För att den inte ska surna under transporten måste man tänka på olika saker:

  1.       Kör lugnt: Starta och bromsa försiktigt så att mjölken skakas så lite som möjligt.

 

2.       Om man måste bromsa hårt: Vänta ett tag innan du kör vidare.

 

3.       Kör förutseende: När man transporterar stora mängder vätska ändras bilens kör- och bromsegenskaper stort.

Världens bästa ost steg för steg.

Osten pressas i presskaret. 

Individuell tillverkning efter behov.

Med slangen pumpas 1 800 liter (volym som ryms i tanken) mjölk ut. 

Oavsett om man kör i platta områden eller i bergen.

Tack vare fyrhjulsdriften når Marcel alltid avskilda gårdar i Appenzeller Land. 

Endast det bästa duger.

Kvalitetskontroll är något av det viktigaste för ostmästaren.

Foton:

Fabian Freitag

Fler länkar:

Käserei Tobler - https://www.kaeserei-tobler.ch/, @Facebook

Ombyggnaderna har utförts av oberoende påbyggare. Leverantörer och ombyggnader har inte kontrollerats av Mercedes-Benz. Bilderna utgör ingen bedömning av leverantören och/eller ombyggnaderna från Mercedes-Benz sida.

Lorem Ipsum