Från Paris till Normandie och tillbaka – med Citan för skräddarsydda glasögon.

 Vi fick följa med optikern Jeremy Acoca som körde från Chantilly till Atlanten i sin Citan för att hämta ett par glasögon från glasögontillverkaren Jérôme Aupins verkstad.    

En optiker på fyra hjul.

Norr om den franska huvudstaden kör Jeremy Acoca genom de pittoreska gränderna i Chantilly med sin svarta Citan tills han kommer ut ur staden och in i Normandies orörda natur. Vägen går mot ”Côte Fleurie” (blomkusten) till badorten Deauville. Han kör den långa vägen för att besöka glasögontillverkaren Jérôme Aupin i hans verkstad och hämta ett par specialanpassade glasögonbågar åt en kund.    

Optikern Jeremy Acoca: ingen väg är för lång för handgjorda glasögon.

   

L’Opticien de Chantilly – en passionerad optiker.

Jeremy Acoca har jobbat som optiker i mer än 25 år. Hans butik ”L’Opticien de Chantilly” är en Concept Store som specialiserat sig på exklusiva och specialanpassade glasögon. I hans yrke är det särskilt viktigt att arbeta passionerat med kunderna. Som optiker ansvarar han för att välja typen av glas som bäst passar bågarna, för att sedan forma dem och sätta in dem i glasögonen, förklarar Jeremy. Att vara serviceminded är något som ligger honom särskilt varmt om hjärtat: ”Snabb, redo och effektiv”, så beskriver han sin ”Service à domicile”. Om kunderna inte kan komma till butiken kör han till dem i sin Citan. ”Jag älskar att träffa människor och se hur nöjda de blir när de hittar det de vill ha”, sammanfattar Jeremy.

En särskild känsla för service.

Vi startade hembesök för de som inte kan komma in till butiken.

Specialanpassade glasögon från Jaupin Eyewear.

Hantverkaren och glasögondesignern Jérôme Aupin från Deauville i Normandie tillverkar glasögonbågar helt för hand enligt traditionen. Han visste tidigt att han ville starta eget. Sin expertis utvecklade han under tio års arbete hos Paris mest exklusiva optiker. ”Jag började som optiker men tyckte snabbt att det blev långtråkigt”, berättar han. Snygga glasögon var däremot något som fick pulsen att öka men ingen kunde förklara hur man tillverkar sådana. En dag fick han tillfälle att lära känna en ”Meilleur Ouvrier de France”, en prisbelönt glasögondesigner. Han lärde honom hur man tillverkar glasögon. Redan i början av sin karriär utvecklade han sin egen stil. 2014 var han äntligen redo och startade eget för att i fortsättningen skapa individuella glasögon.

Hantverk på gränsen till det omöjliga.

Jérôme Aupin skapar bärbar konst av material som buffelhorn, acetat, metall eller massivt gult – fritt enligt mottot ”Allt går om man vill!”. ”Ge mig en ny utmaning och jag antar den”, säger han och ler. Man måste lära sig att förstå de olika materialen eftersom de reagerar olika, förklarar han. Han tillverkar alla glasögon för hand på traditionellt vis och använder inga maskiner. Glasögon är en accessoar som kräver stor kärlek för detaljer. Om han till exempel filar bort för mycket på ett ställe måste han börja om från början. ”Jag försöker bli bättre varje gång genom att testa nya metoder, arbeta med nya material eller en skapa en helt ny design. Jag lär mig något nytt varje dag”, säger hantverkaren.

Från ritning till färdiga glasögon.

Det första man måste göra när man designar ett par glasögon är att sammanställa en teknisk ritning, säger Jérôme. Då kan han se hur slutprodukten kommer att se ut. ”Det svåraste är att få ner det man har i huvudet på papper”, förklarar han. Sedan gör han en prototyp som senare används som mall för att skära till glasögonen ur det valda materialet. Han uppskattar särskilt den tekniska och kreativa aspekten av sitt jobb: ”Jag tycker om att fundera ut nya former och komma på hur jag kan omsätta dem.” Med varje modell försöker han nå ännu snyggare och bättre resultat som blir allt mer tekniskt komplicerade att omsätta. ”Jag är fascinerad av hela processen. När jag lyssnar på kunderna när vi träffas visualiserar jag samtidigt en passande form som ger dem ett perfekt utseende.” 

Optikern som gör hembesök: Så fungerar den mobila glasögonservicen:    

    1. Kunden kan förvälja glasögonbågar på nätet.    
    2. En tid bokas på telefon.    
    3. Jeremy tar med sig de valda bågarna till kunden.    
    4. Kunden väljer ett par glasögon.
    5. Jeremy slipar till glasen på sin verkstad så att de passar och sätter in dem i bågarna.
    6. Till sist tar Jeremy med sig de färdiga glasögonen hem till kunden och anpassar dem.  

Design: autentisk, tidlös och exklusiv. 

Jérôme vill skapa en unik stil med varje modell. ”Man kan se glasögonen som ett konstverk – det finns inga gränser vid tillverkningen. Det finns så många stilar och detaljer att varje form blir unik.” I framtiden vill Jérôme koncentrera sig helt på nya former. Hans vision: att skapa unika glasögon, de ena paret tokigare än det andra. Med glasögonbågar som han skapat helt själv. Ett bra samarbete med optikern är viktigt: ”Det är spännande att arbeta tillsammans på ett projekt för samma kund. Vi delar med oss av våra erfarenheter.” I slutet av dagen byter de handgjorda glasögonbågarna ägare. Med de unika glasögonen i bagageutrymmet på Citan återvänder Jeremy till Chantilly, där han kan överlämna dem till en nöjd kund.    

L’Opticien de Chantilly – kärlek till detaljer.

Stolt över det egna arbetet.

L’Opticien de Chantilly: kundvänlig service är det viktigaste för Jeremy Acoca.

Den perfekta medarbetaren.

Kompakt allroundbil: Citan kan flexibelt anpassas till användarens behov.    

Arbete med kärlek till detaljer.

Ovanligt material, som massivt gult, kräver särskild bearbetning.

En kontrollerande blick.

En optikers arbete kräver högsta precision. 

Jérômes konstverk.

Alla glasögon från Jaupin Eyewear är märkta med designerns handskrift.

Foton:

Nadine Laux

Fler länkar:

L’Opticien de Chantilly - www.opticienchantilly.com, @Facebook

Lorem Ipsum