Baumbua Baumpflege: En arbetsplats på hög höjd    

Sascha Reisch företag ”Baumbua Baumpflege” har specialiserat sig på korrekt skötsel av träd. En särskilt teknik med sele gör det möjligt att beskära eller fälla träd där det är trångt. 

”Baumbuam” klättrar högt. 

Sascha Reisch är inte höjdrädd och det är för väl eftersom Baumbuams (Baumbuam betyder trädpojkar) arbetsplats för det mesta ligger högt uppe i Münchens trädkronor. Att sköta, värna om träd och natur på rätt sätt är något som är en del av företagets filosofi. ”Vårda det som ger näring till oss. Det vill säga: Träd håller oss vid liv. Vi försöker hålla trädet vid liv så länge det går.” Tekniken med två linor bidrar till det. De två linorna minskar vikten och avlastar därmed kroppen, något som är viktigt när man jobbar varje dag. ”Kommunikation och lagarbete är mycket viktigt när man klättrar i träd, eftersom en duktig klättrare bara är så bra som personen på marken – och tvärtom”, förklarar Sascha. En annan fördel ”En duktig klättrare skär av mindre från trädet eftersom han kan klättra långt ut på grenarna.”

Baumbua: trädskötsel på 20 meters höjd.

Sascha ser sitt arbete som länken mellan människa och natur. Han hamnar ofta i kläm. En del vill bli av med felfria träd utan orsak. Andra vill behålla träd till varje pris, även om de är en risk för omgivningen. Inget lätt val. Hur vet man att en trädvårdare är duktig? ”Man ser inte på trädet att det har beskurits.” Baumbua-medarbetarna försöker alltid prata med folk och förklara vad de gör och varför när de är ute och jobbar. ”Jag vill att folk ska bli medvetna om hur viktiga träd är. Det gäller särskilt i stadsområden eftersom det är särskilt viktigt att hålla träd vid liv så länge som möjligt där.”

 

Från landskapsvårdare till trädvårdare. 

Att klättra i träd med linor, något som då var relativt okänt, var något som trädvårdaren från München redan gillade under sin utbildning till landskapsvårdare. Med en examen i fickan bytte han bana till ett företag som specialiserat sig på trädskötsel. Där vidareutbildade han sig i olika klättringsmetoder och trädkontroll. ”Jag märkte att det var min grej och fortsatte med det.” 2004 tog han steget och startade eget. Förutom det professionella och säkra arbetet i trädet vill han med Baumbua Baumpflege även förmedla en bättre förståelse av träd och natur. ”Som egenföretagare ställs man alltid inför utmaningar – både människor emellan men även ekonomiskt – och framför allt vad man gör och inte gör. Det bildar den egna filosofin.”

Perfekt trädskötsel med fordon från Mercedes-Benz.

”Baumbua” är ett trädvårdsföretag i München. Arbetsplats: trädkronor på 20 meters höjd. För att kunna vårda träd måste företaget kunna köra i all typ av terräng året runt. Därför väljer Baumbua fordon från Mercedes-Benz. Oavsett om de kör i svår terräng eller på smala gator i stan: Med X-Klass, Sprinter och Citan kan Baumbua reagera perfekt på varje utmaning.  Ta reda på hur fordonen används och varför Baumbua gillar dem så mycket.

4 råd från Sascha om rätt skötsel av träd:

 

1. Välj rätt träd: Tänk på vilken typ av träd du vill plantera och om man har rätt plats för trädet (ljusförhållanden, mark, tillräckligt med plats).

 

2. Rätt plats: Innan man planterar trädet måste man beräkna hur mycket plats trädet behöver när det är fullvuxet. Plantera inte för nära huset, grannens tomt eller gatan.

 

3. Planera i god tid: Tänk tidigt på att beskära trädet eftersom det är bättre än att göra det för sent och då ta bort mycket av det.

 

4. Anlita proffs: Välj inte det billigaste erbjudandet utan välj ett erfaret företag – det lönar sig i längden. Ett träd som är väl beskuret har man glädje av länge. Ett stympat träd är en permanent byggarbetsplats. Om man beskurit för hårt kan man inte reparera det igen.

Symbios.

”Träd kan leva utan människan men människan kan inte leva utan träd.”

Rätt fordon för all typ av terräng – tack vare Citan, X-Klass och Sprinter.

Baumbuas bilar består av Citan, X-Klass och Sprinter med dubbelhytt och flak. ”Vi är ett urbant trädvårdsföretag som behöver kompakta fordon och fyrhjulsdrift för att kunna fälla träd på vintern.” Citan använder vi i stan för att kontrollera träden. ”Citan är ett litet, kompakt fordon som vi lätt når alla platser med och som lämpar sig särskilt väl i stadstrafiken, även när det gäller parkering.” X-Klassen används för att dra tunga maskiner som en kompostkvarn. Fyrhjulsdriften gör att trädvårdarna kan göra i snö och lös terräng även på vintern. ”Sprinter är det klassiska hantverkarfordonet som vi använder för att transportera personal till arbetsplatsen, förvara verktyg och samtidigt ha tillräckligt med plats för att transportera grenar, flis och maskiner.” Ett hållbart kretslopp är något som är viktigt för det miljömedvetna företaget. Avsågade grenar blir till flis direkt på plats. Fliset transporteras sedan till en biomassaanläggning och omvandlas till energi som fjärrvärme eller ström.

I terräng.

X-Klassens fyrhjulsdrift är ofta en räddare i nöden.    

Hållbart kretslopp.

Fliset transporteras till en biomassaanläggning och omvandlas till energi.    

Redo för all typ av terräng.

Trädvårdarna på Baumbua kör Mercedes-Benz.    

Foton:

Louis Cieplik, Fabian Freitag

Fler länkar:

Baumbua Baumpfleg - www.baumbua.de, @Facebook

Ombyggnaderna har utförts av oberoende påbyggare. Leverantörer och ombyggnader har inte kontrollerats av Mercedes-Benz. Bilderna utgör ingen bedömning av leverantören och/eller ombyggnaderna från Mercedes-Benz sida.

Lorem Ipsum