En bit av havet att ta med sig – Mercedes-Benz 508 D som fisk- och skaldjursbil.

Cateringföretaget Jean sur Mer erbjuder färska fiskrätter på evenemang och festivaler. Med sin Mercedes-Benz 508 D tar de med sig havet till kunderna.

En smak av havet.

Hur smakar Nordsjön? Om man vill veta det har man kommit till rätt plats hos Jean sur Mer. Den här matbilen från Antwerpen erbjuder allt från klassiska fiskmackor till räkkroketter och flerrättsmenyer som får hjärtat att slå snabbare på alla som älskar fisk och skaldjur. Ägaren Jan Kegels specialitet är kibbeling, en nederländsk fiskrätt där vit fisk, till exempel torsk, skärs i bitar, täcks med deg och friteras. De gyllenbruna fiskmunsbitarna serveras sedan i en skål med tartarsås, i bröd som fiskburgare eller som tacos med färska grönsaker.

En veteran blir modern igen.

Hjärtat i Jean sur Mer består av två gamla Mercedes-Benz 508 D, som Jan har byggt om till en mobil kontaktpunkt för fiskälskare. I och runt omkring Antwerpen säljer belgaren sina läckra rätter från dessa klassiska transportbilar. De båda bilarna, årmodell 1985 och 1987, kommer från den nederländska och tyska arméns lager och användes tidigare som ambulanser. I sitt garage utrustade Jan veteranbilarna med spis, fritös och allt som krävs för att ta tillvara på fisk. Nu förbereds alla möjliga läckra rätter i dem.

Frihet med Mercedes-Benz 508 D.

”Med en matbil är man flexibal. Man kan själv bestämma vad man vill göra – och inte göra.”

Allt annat än gammalt skrot.

Transportvagnarna bevisar att de inte är för gamla, ens efter mer än 30 år: När Jean sur Mer startade 2010 var de de första matbilarna i Belgien. För Jan var valet mellan en matbil och en restaurang enkelt: ”Med en matbil är man flexibel. Man kan själv bestämma vad man vill göra – och inte göra”, säger han. Detta görs möjligt av de relativt låga driftskostnaderna och transportbilarnas rörlighet.

Från streetfood till catering.

Till en början serverade de två transportbilarna huvudsakligen sin kibbeling på offentliga platser och festivaler. ”Jag behövde investera tid i att göra Jean sur Mer känt”, säger Jan. ”Eftersom vi var den första matbilen i Belgien fick vi mycket uppmärksamhet i media.” Detta gjorde att Jean Sur Mer snabbt blev mycket populärt och öppnade upp en privat kundkrets för affärsidén. Nu kör Jean sur Mers veteranbilar huvudsakligen fram och tillbaka mellan olika affärsevenemang och privata fester. Där erbjuds också mer ovanliga rätter, som ceviche, en traditionell peruansk maträtt med rå fisk marinerad i limesaft, olika kryddor och grönsaker. ”Det ser ut som ett konstverk på tallriken”, säger Jan entusiastiskt. Fokusen på catering beror också på ekonomiska skäl. ”Det är lättare och säkrare att boka upp sig på fester. Man vet hur mycket man tjänar och hur mycket mat man måste förbereda”, förklarar Jan

Jean sur Mer finns snart också i mataffären.

Jan är optimistisk inför framtiden. ”Vi har fortfarande många möjligheter framför oss”, säger han. En av dessa möjligheter har Jan och hans medhjälpare redan förverkligat: Om du inte kan ta dig till matbilarna kan du fortfarande njuta av Jans kibbeling. Sedan en tid tillbaka säljer Jean sur Mer sin egen kibbeling-degmix, som man kan använda för att själv tillaga fiskrätten i några få steg. Men det slutar inte där: I framtiden ska fler Jean sur Mer-produkter stå på hyllorna i mataffären, om möjligt även utanför Belgiens gränser. På så sätt kan man snart känna smaken av havet i alla dess facetter även långt från Nordsjökusten – tack vare Jean sur Mer.

Bara det bästa för Jans kundkrets.

Jan fiskar antingen med båt eller bara med nät.

Drömjobb matbil. 

Jan är mycket stolt över sin matbil och det han uppnått med den hittills.

Ett mysigt depåstopp.

Den charmiga fisk- och skaldjursbilen bjuder in till mat på gatan.

Ett med havet.    

För Jan betyder fiske med nät en samhörighet mellan havet och honom.

Foto:

Felix Schwarz

Fler länkar:

Jean Sur Mer - www.jeansurmer.be, @Facebook

Lorem Ipsum