Högre säkerhet, bättre driftsekonomi.

Kompletta vinterhjul till din transportbil från Mercedes-Benz

Information om EU-däckmärkning.

Vinterdäckslagen

• Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag[1] 

• Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Det får inte förekomma både dubbade och odubbade däck på samma fordon.

• Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och den 15 april.

• Dubbdäck efter den 15 april, Det är lagligt att köra med dubbdäck efter den 15 april och innan den 1 oktober om det är eller befaras bli vinterväglag[1] .

Krav på mönsterdjup för vinterdäck
För personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till och med 3,5 ton måste mönsterdjupet vara minst 3 millimeter i däcken. För lastbil, buss och personbil klass 2 med en totalvikt över 3,5 ton gäller mönsterdjupet 5 millimeter. Kravet gäller för samtliga däck på dessa fordon.

Om bilen har dubbdäck måste även släpet ha dubbdäck när det är vinterväglag[1] . Om bilen har odubbade däck får släpet ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det är viktigt att släpet inte har sämre väggrepp än bilen, för att till exempel undvika att släpet sladdar vid inbromsning.
 

    TPMS

    [1] Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig

    Information till externa verkstäder

    Däck och Kompletta hjul