Aktuellt

Mercedes-Benz Actros har utnämnts till Green Truck 2013

Under sitt första år på vägarna övertygade den Euro VI-anpassade lastbilen direkt med sin låga förbrukning, som under förra året bekräftades genom oberoende tester.

Utvärderingen bygger i första hand på lastbilens bränsleförbrukning och därmed även koldioxidutsläpp. Ytterligare väger utsläppsklassen och den maximala nyttolasten tungt. Förbrukningsvärdena har fastställts utifrån resultat som branschtidskrifterna VerkehrsRundschau och Trucker uppmätt i tester som sker på en standardiserad rutt.

Nya Actros intar en tydlig ledarposition med ett försprång på nästan en liter jämfört med tvåan. En bidragande faktor är den ”förutseende” farthållaren Predictive Powertrain Control (PPC). PPC analyserar den topografi som väntar och vidtar åtgärder för att optimera förbrukningen. Det nya hjälpsystemet visar sin styrka i uppförsbackarna: som första GPS-farthållare i världen reglerar Predictive Powertrain Control förutom hastighets- och bromsregleringen också växellådsstyrningen. Systemet förlänger tiden som EcoRoll-funktionen (standard i nya Actros) är aktiv och om det är motiverat kan systemet även se till att växellådan växlar ned ett eller två steg.
Ända sedan världspremiären 2011 har Actros inneburit tydliga bränslebesparingar: Vid en förbrukningsjämförelse över 10 000 km mellan Rotterdam och Stettin som övervakades av Dekra kunde Actros 1845 LS BlueTec 6 bevisa en förbrukningsfördel på 4,5 procent jämfört med föregående Actros i Euro V-utförande.